POVJERENICA ZA INFORMIRANJE

'Nemamo stol, ni računala i u sobi nam strašno smrdi'

28.05.2014 u 19:19

Bionic
Reading

Saborski Odbor za Ustav zatražio je od Vlade da osigura novac Uredu povjerenice za informiranje pošto se povjerenica tog ureda Anamarija Musa požalila da on radi u krajnje neprimjerenim uvjetima te da ne može ispuniti ciljeve propisane zakonom.

'Mi nemamo stol, nemamo kompjutore, a nadam se da nam neće ući inspekcija rada jer bismo zaposlenike iz sobe koja strašno smrdi morali preseliti na hodnik', požalila se povjerenica podnoseći Odboru svoj prvi izvještaj.

Rekla je kako njezin ured s 1,3 milijuna, koliko mu je država odredila, može platiti samo vodu i struju te da ga, zapravo, najvećim dijelom financira britansko veleposlanstvo. Upozorila je da je po zakonu dužan pratiti ostvarivanje prava na informacije u čak 6000 tijela javne vlasti, za što nema kapacitete budući da zapošljava samo tri pravnika koji nemaju ni automobil pa u nadzor mogu ići samo autobusom.

'Ispočetka sam vjerovala da se radi o spletu okolnosti i da treba vremena, no više ne vjerujem u slučajnosti', dodala je Musa.

Vanjski član Odbora Dragan Zelić rekao je da si Vlada ne bi smjela dopustiti takav odnos prema instituciji koja je jedan od najvažnijih instrumenata za borbu protiv korupcije.

Zauzeo se za to da se povjerenica za informiranje uključi u radnu skupinu koja priprema novi zakon o tajnosti podataka.

Odbor je prihvatio i izvješće pučke pravobraniteljice Lore Vidović, a SDP-ov zastupnik Nenad Stazić ocijenio je da bi pravobraniteljica strože trebala osuditi diskriminacijske poruke u javnosti, primjerice na stadionima.

Pravobraniteljica Lora Vidović odgovorila je da je UEFA četiri hrvatska kluba lani kaznila s 293.000 eura, od čega se 118.000 odnosi na prekršaje vezane uz diskriminaciju.

Zbog prekršaja na šest od sedam utakmica koje je lani odigrala hrvatska nogometna reprezentacija, FIFA je Hrvatski nogometni savez kaznila s 200.000 švicarskih franaka, od čega 155.000 za diskriminaciju kroz skandiranje, neprimjerene pozdrave itd.

'Na žalost, vidimo da visoke kazne ne daju rezultate i da se takvo ponašanje ponavlja', rekla je Vidović i zaključila da se diskriminacijske poruke u javnosti mogu spriječiti isključivo edukacijom o toleranciji od najranije, vrtićke dobi.