AFERA ZYGIER

Nema više 'zatvorenika X' u Izraelu

19.02.2013 u 13:01

Bionic
Reading

Nijedan zatvorenik X', zatvorenik pod lažnim imenom, ne nalazi se u nekoj od izraelskih kaznionica, izjavio je u utorak ministar unutarnje sigurnosti Yitzhak Aharanovitch, nakon što je 2010. preminuo Australac kojega se u tajnosti držalo u zatvoru u Izraelu

'Nema anonimnih zatvorenika u Izraelu', izjavio je ministar čije riječi je emitirao javni radio. Po njemu, 'postoji odgovarajući nadzor nad zatvorima, zakon se poštuje, postoji i velika briga za sigurnost izraelske države koja, da bi se zaštitila, ponekad provodi tajne akcije'.

Glede zatvorenika Bena Zygiera, državljana australskog podrijetla koji je stekao izraelsko državljanstvo, pronađenog obješena u ćeliji zatvora blizu Tel Aviva u prosincu 2010., ministar je istaknuo da je 'svako samoubojstvo vrijedno žaljenja ali ako je netko odlučio ubiti se ima izgleda da na kraju to i ostvari'.

Dnevnik Maariv, citirajući dužnosnike zatvorskih službi tvrdi da se Ben Zygier objesio uz pomoć plahti u nužniku svoje ćelije koji nije bio pokriven kamerama. Dnevnik je istaknuo da zatvorske službe nisu obaviještene o eventualnim 'samoubilačkim namjerama' zatvorenika.

Prema verziji kakvu predstavlja ministar, izraelski građanin koji raspolaže dvojim državljanstvom uhićen je prema zakonu i zatvoren pod lažnim imenom. Uživao je u svim pravima koja imaju zatvorenici i njegova je obitelj znala da je zatočen. Imao je pravo na odvjetnika, na psihološku pomoć i suđenje koje se odvijalo iza zatvorenih vrata iz razloga 'nacionalne sigurnosti'.

Po riječima ministra, Zygier je pristao biti zatvorenik pod lažnim imenom kako bi zaštitio nacionalnu sigurnost i obitelj. Pristao je i na zabranu objavljivanja o njegovoj aferi koju je potvrdila i predsjednica Vrhovnog suda Dorit Beinish.

Izvori koje u ponedjeljak citira australska televizija ABC objavili su da je Ben Zygier bio agent Mossada. Uhićen je jer je bio dvostruki agent i jer je informacijama opskrbljivao i australsku obavještajnu službu.

Resorni odbor Knesseta, izraelskog parlamenta, najavio je u nedjelju da pokreće istragu o 'aferi Zygier'.