1,32 MILIJARDE DUGA

Nema više prijepisa imovine na najbliže: Porezni USKOK kreće u lov na prevarante

23.12.2023 u 07:25

Bionic
Reading

Od 1. siječnja 2024. u sklopu tzv. poreznog USKOK-a počinje s radom posebni sektor specijaliziran za otkrivanje skrivene imovine poreznih dužnika, koja, prema podacima s posljednje liste poreznih dužnika od 31. listopada, iznosi čak 1,32 milijarde eura.

Kako Jutarnji doznaje iz Ministarstva financija, fokusirat će se na dužnike koji su imovinu prebacili na članove obitelji i prijatelje, a račune drže u blokadi i dalje posluju na crno tako što usluge naplaćuju preko nekog drugog ili u gotovini.

Osobe čija su imena stalno na vrhu liste srama u pravilu žive u luksuznim stanovima u elitnim četvrtima, voze skupe aute, idu na ljetovanja i zimovanja. To mogu jer su stan prebacili na roditelje, auto na najstarijeg sina, a račune za putovanja podmiruju u gotovini.

Marko Primorac Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar

Ministar financija Marko Primorac kaže kako će se nova služba zvati Služba za istraživanje prikrivene imovine i izbjegavanja plaćanja poreza. Ona će prikupljati, kontrolirati, analitički obrađivati i razmjenjivati podatke kako bi otkrili porezne obveznike koji, kako kaže ministar, 'zloporabama pravnog sustava i prividnim pravnim poslovima izbjegavaju plaćanje značajnog poreznog duga, prikrivaju stvarno vlasništvo imovine koristeći povezane fizičke i pravne osobe'. U tu svrhu pojačat će suradnju s DORH-om.

Novom uredbom je broj radnih mjesta u Poreznom USKOK-u povećan s 25 na 37, a sektor koji će istraživati imovinu poreznih dužnika imat će ukupno osam zaposlenika. Zasad su popunjena četiri radna mjesta, a ostala će se popuniti tijekom iduće godine.