BRITANIJA ARGENTINI

'Nema razgovora o Falklandima bez otočana'

01.02.2013 u 20:24

Bionic
Reading

Velika Britanija poručila je u petak Argentini da ne želi razgovarati o statusu spornog Falklandskog otočja ako u tome ne sudjeluju lokalne vlasti

Velika Britanija zauzela je taj stav nakon što se argentinski ministar vanjskih poslova Hector Timerman odbio sastati s britanskim kolegom Williamom Hagueom u četvrtak u Londonu, protiveći se da na sastanku budu i otočani s Falklanda.

'Razočarani smo tom odlukom', rekao je glasnogovornik britanskog premijera Davida Camerona. 'Nismo spremni razgovarati mimo vodstva otočana o stvarima koji se izravno tiču njihova statusa kao prekomorskog britanskog teritorija, njihova gospodarstva ili bilo kojeg drugog pitanja', rekao je glasnogovornik.

Dvije zemlje vodile su 1982. desetotjedni rat za Falklande, koji su dio samoupravnih britanskih prekomorskih područja, ali ih Argentina zove Malvinima i tvrdi da pripadaju njoj.

Velika Britanija dobila je rat, ali je Argentina prošle godine ponovno otvorila pitanje statusa Falklanda nakon što je u lokalnim vodama počelo istraživanje nalazišta nafte.