STANOVNICI TRIPOLIJA

'Nema pobjede dok ne uhitimo Gadafija'

22.08.2011 u 18:37

Bionic
Reading

Libijski pobunjenici bore se protiv trupa Moamara Gadafija za kontrolu Tripolija. Napali su glavni grad iz nekoliko različitih smjerova

Pobunjenički zapovjednici kažu da trenutačno kontroliraju oko 80 posto Tripolija uključujući sjedište državne televizije.

Borbe i dalje bjesne u nekim dijelovima grada, a pobunjenici još nisu uspjeli pronaći libijskog vođu Moamera Gadafija

Svjetski vođe pozivaju Gadafija da odstupi s vlasti, a Egipat je priznao pobunjeničku vlast kao legitimnu.

Pobunjenici su se susreli sa slavljeničkom publikom na centralnom Zelenom Trgu koji je prethodno bio poprište pro-Gadafijevih demonstracija.

Vođa pobunjenika Mustafa Abdul Jalil, predsjednik NTC-a, rekao je kako nemaju nikakve predodžbe gdje bi se Gadafi mogao skrivati.

'Nemamo nikakvih saznanja o tome gdje je Gadafi - je li u svojoj središnjici ili je već izvan Libije', rekao je Jalil.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon rekao je da će ovog tjedna sazvati susret na vrhu o stanju u Libiji, uz sudjelovanje čelnika Afričke unije, Arapske lige i drugih područnih organizacija.

'Ovo je trenutak nade, ali i mogućih opasnosti', rekao je Ban nudeći pomoć UN-a u osiguranju političke tranzicije u Libiji čija će prijestolnica, očekuje se, svakog časa pasti u ruke pobunjenika.

Glavni tajnik UN-a dodao je pred novinarima da će se summit održati u četvrtak i u petak u New Yorku, a ugostit će i čelnike Europske unije i Islamske konferencije.

Ban je pozvao snage lojalne Moameru Gadafiju da prekinu borbe i dopuste prijenos vlasti u Libiji.

Dodao je kako su sve članice UN-a obvezne poštovati odluke Međunarodnog kaznenog suda (ICC) koji je izdao uhidbeni nalog za Gadafija, njegova sina Saifa-al-Islama i njegova šefa obavještajne službe. Libijski pobunjenici, koji su izjavili kako su uhvatili Saifa al-Islama i još dvojicu Gadafijevih sinova, ukazali su kako bi trojci mogli sami suditi u Libiji umjesto da ih izruče ICC-u.

Francuska, jedna od prvih zemalja koje su poduprle libijsku pobunu protiv Gadafijeva režima, predložila je u ponedjeljak da se idućeg tjedna u Parizu održi susret kontaktne skupine za Libiju kako bi se pripremio plan pomoći novoj vlasti.

'Međunarodna zajednica će i ubuduće imati svoje mjesto u zaštiti civila', rekao je Ban koji je u ožujku odobrio uporabu sile radi zaštite libijskog stanovništva od represije režima Moamera Gadafija.

'Ujedinjeni narodi su spremni pružiti pomoć na svim glavnim poljima', napose na polju sigurnosti, pravne države, gospodarskog oporavka, izrade ustava i organiziranja izbora, nabrojao je Ban.