ISTRAŽITELJI U PROBLEMIMA

Nema ni vlaka s tijelima žrtava, ni crne kutije

21.07.2014 u 14:20

  • +9

Ukrajina, mjesto pada malezijskog zrakoplova

Izvor: Reuters / Autor: Olivia Harris

Bionic
Reading

Nizozemski premijer Mark Rutte u ponedjeljak je rekao da se ne zna gdje su crne kutije srušenog malezijskog zrakoplova te se složio s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom da se u slučaj mora uključiti Međunarodna organizacija za civilno zrakoplovstvo

Rutte je također poručio da njegova vlada želi da se tijela žrtava dopreme u Nizozemsku zbog postupka identifikacije i pozvao je Rusiju da iskoristi svoj utjecaj kod separatista kako bi se istražiteljima omogućio pristup mjestu pada zrakoplova.

"Jasno je da Rusija mora iskoristiti svoj utjecaj kod separatista kako bi se poboljšalo stanje na terenu", rekao je Rutte. Dodao je da su na stolu sve "političke, ekonomske i financijske opcije" ako ne bude omogućen pristup mjestu srušenom malezijskom zrakoplovu.

U međuvremenu je voditelj nizozemskog forenzičnog tima objavio da bi vlak, s vagonima hladnjačama u kojima su pohranjena tijela žrtava", trebao krenuti na put kako bi stigao na neko mjesto "gdje možemo raditi svoj posao".

"Vlak bi trebao krenuti: ne znamo ni vrijeme niti odredište. Obećano nam je da će vlak danas krenuti", kazao je novinarima u istočnom ukrajinskom gradu Torezu.

"Samo želim da vlak stigne negdje gdje možemo raditi. To je u interesu sviju, posebice obitelji žrtava", dodao je.

Prema najnovijim informacijama, u Kijev je stiglo dvoje stručnjaka iz njemačkog istražnog tijela za avionske nesreće (BFU) koji pokušavaju stići na mjesto nesreće. Među 298 poginulih putnika četvero je Nijemaca.

Zbog ukrajinske krize moskovska burza je ponovo zabilježila pad, a investitore zabrinjava nova eskalacija krize nakon rušenja MH17 i mogućih sankcija Zapada uperenih protiv Rusije.