ne odustaju od zahtjeva

Nema nastave u Vukovarsko-srijemskoj, Karlovačkoj i Zagrebačkoj županiji, a sindikati Vladi sutra najavili - iznenađenje

22.10.2019 u 06:26

Bionic
Reading

U utorak će s cirkularnim štrajkom nastaviti škole u tri županije

Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske na konferenciji za novinare koja će se održati u podne izvijestit će o štrajku u osnovnim i srednjim školama te najaviti daljnji tijek štrajka. Na konferenciji će govoriti predsjednici sindikata Sanja Šprem i Branimir Mihalinec.

  • +10
Konferencija sindikalista o štrajku u školama Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Prethodno su najavili kako će cirkularni štrajk trajati do 1. studenog, a za sutra pripremaju poseban događaj na Trgu svetog Marka, o kojem nisu željeli ništa prethodno otkriti, tek da će odviti prilikom zasjedanja užeg kabineta Vlade.

Prema dosad prikupljenim podacima o odazivu na današnji štrajk, u osnovnim školama štrajka 93,42 posto, a u srednjim školama 89,01 posto zaposlenih.

Razlike u radnim mjestima

Sindikat znanosti i visokog obrazovanja najavio je u petak da će 24. listopada održati jednodnevni štrajk sa zahtjevom za povećanjem plaća dijelu članova s najnižim plaćama, radi otklanjanja razlika između radnih mjesta u sustavu znanosti i obrazovanja te istovrsnih radnih mjesta u sustavima javnih službi.

Štrajkat će nenastavno osoblje i predavači, njih oko 700, najavio je na konferenciji za novinare glavni tajnik Sindikata znanosti Vilim Ribić, pozvavši sve znanstveno i nastavno osoblje da budu kolegijalni i pridruže se štrajku.

Sindikati i dalje stoje pri zahtjevu za povećanjem koeficijenta složenosti poslova na 1,406, ističući da bi i uz najavljeno povećanje osnovice plaće svim javnim i državnim službenicima za 6,12 posto, što je najavio premijer Andrej Plenković, prosvjetni radnici zaostajali za drugim javnim službenicima.