koliko će biti kolona sjećanja?

Nema kraja podjelama: Ponovno odvojene komemoracije na obljetnici u Jasenovcu

04.04.2018 u 19:25

Bionic
Reading

Ni ove godine neće biti jedinstvene komemoracije u znak sjećanja na žrtve logora Jasenovac, kao što nije bilo prethodne dvije godine, potvrdio je za tportal predsjednik saveza antifašističkih boraca i antifašista RH Franjo Habulin, a pitanje koliko će se komemoracija održati ostaje otvoreno

Duboka podijeljenost našeg društva posebice dolazi do izražaja svake godine uoči komemoracije u Jasenovcu. Već nekoliko godina, naime, uz službenu komemoraciju u organizaciji državnog vrha, održava se još najmanje jedna, a nerijetko i više njih.

Uvjeti za održavanje jedinstvene kolone sjećanja na žrtve ustaških zločina nisu stečeni niti ove godine, potvrdio je za tportal predsjednik saveza antifašističkih boraca i antifašista RH, Franjo Habulin.

'Jučer smo na našem Izvršnom odboru analizirali što se promijenilo do danas u odnosu na prošlu godinu i došli smo do zaključka da se nije promijenilo ništa. Dapače, još je i gore. Ako Vlada prihvati preporuke Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, to će samo donijeti nove probleme, u društvu će se otvoriti nove polemike, novi sukobi i prijepori', ispričao nam je Habulin.

Dodaje i kako mu je žao što se podjele nastavljaju i ove godine, no kako kaže, najprije se moraju stvoriti neke pretpostavke za zajedničko bolje sutra.

Čelni čovjek antifašista Franjo Habulin Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

'Prije svega, Vlada bi trebala poštivati Ustav - ne bježati od antifašizma, već ga prihvatiti kao temelj naše državnosti. Nekakvoj ustaškoj ikonografiji u Hrvatskoj koja želi biti europska država nipošto nema mjesta. Ne zaboravimo da je i Europa utemeljena na antifašizmu, koji se shvaća kao sinonim za mirotvorstvo, slobodu i jednakost', poručio je Habulin.

Hoće li i ove godine organizirati posebnu komemoraciju pitali smo i predsjednika Židovske općine Zagreb, Ognjena Krausa, koji tvrdi da u ovom trenutku još ništa ne zna, pa će se suzdržati od bilo kakvih izjava na tu temu.

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac i saborski zastupnik nacionalnih manjina Veljko Kajtazi nisu se javili na naše pozive.

Dvije komemoracije, dakle, zasad su sasvim sigurne, a koliko će ih još biti, preostaje nam tek vidjeti.