Pandemijske teme

Nela Sršen o prvom slučaju smrti od posljedica cijepljenja u Hrvatskoj i stanju u Italiji: Ne treba se čuditi što nam građani ne vjeruju

08.12.2021 u 10:15

Bionic
Reading

Liječnica Nela Sršen, koja živi i radi u Padovi u Italiji, komentirala je za N1 aktualne pandemijske teme, među kojima je i prvi slučaj smrti od posljedica cijepljenja zabilježen u Hrvatskoj

'Mislim da je jedan od razloga zbog kojih su ljudi inače bili dosta restriktivni u izboru cijepljenja baš prve nuspojave. Prve smrti identificirale su se nedugo nakon početka cijepljenja, i nije se radilo samo o ljudima koji imaju komorbiditete, bilo je i mladih, zdravih ljudi. Takvih slučajeva bilo je dosta, u smislu da polazimo od principa da ne bi trebala biti nijedna smrtna posljedica, tako da svaki slučaj koji se događa izaziva još veću sumnju, nepovjerenje i strah, a to pripada dobrom postotku populacije koja se nije cijepila', rekla je Sršen za N1.

Govoreći o omikronu, napomenula je da su u Italiji blokirani svi letovi iz zemalja kao što su Južnoafrička Republika, Zimbabve i Bocvana, a da su u Padovi izolirali tri slučaja zaraze.

Italija je, što se tiče indeksa zaraznosti, podijeljena u različite boje po regijama, od bijele, žute, narančaste do crvene, a određena se boja određenoj regiji dodjeljuje ovisno o njezinu indeksu zaraznosti, objasnila je. 'Aktualna situacija u Italiji, koja vrlo dobro stoji ako promatramo druge zemlje, zahtijevala je pojačano uvođenje green passa, što je povećalo cijepljenost, mislim da smo sad na 86 posto cijepljenih. Bilo je dosta reakcija, ali mislim da sada, što sam primijetila i na hrvatskoj sceni, mislim da se dalo i daje više prostora znanstvenicima koji se istinski bave virusom, jer konkretne, direktne i iskrene informacije koje se prenose narodu jedan su od najboljih načina da se stimulira narod i da se cijepi još više', rekla je Sršen.

O covid potvrdama u Italiji

Nikamo bez green passa

Govoreći o covid potvrdama u Italiji, Sršen je rekla da se i tu napravila kategorizacija. 'Naime, ovisno o pokrajini, je li bijela ili žuta, mijenja se to gdje treba covid potvrda', rekla je, dodavši da postoje dvije covid potvrde. 'Postoji bazalni green pass, koji se dobiva ako je netko primio samo prvu dozu cjepiva ili prebolio covid u roku koji je duži od šest mjeseci. A potencirani ili super green pass jest za one koji su primili drugu dozu cjepiva u periodu ne dužem od devet mjeseci i za one koji su preboljeli covid u periodu ne dužem od šest mjeseci', rekla je Sršen.

Razlika je u tome što su različita mjesta na koja osobe s različitim propusnicama mogu ići. Postoji i varijanta s negativnim antigenskim ili PCR testom, ali razlog zašto se ti testovi naplaćuju jest taj da se što više populacije potakne na cijepljenje, objasnila je. 'U bolnice se ne može ući bez green passa. Što se tiče kina, restorana, ne može se ući bez green passa. Što se tiče pošti i supermarketa, za njih propusnica ne treba. Vikendom se u velike komercijalne centre ne može ući bez green passa. Dakle vrlo je limitiran ulazak i baš ta limitiranost dovodi do toga da se preostali postotak populacije cijepi', rekla je Sršen.

Na pitanje što misli kad bi pandemija mogla završiti Sršen je rekla da su na samom početku napravljene greške jer nije bilo jedinstvenih parametara po kojima bi funkcionirale sve zemlje Europske unije.

'Samo sam liječnica i promatračica, nisam znanstvenica i proročica koja može determinirati datum, ali promatrajući iskustva i čitajući o pandemijama koje su bile, to je evolucijski ciklus u kojem smo se našli u ovom trenutku, možda smo mogli živjeti na mudriji način – nismo, mogli smo imati zajedničke smjernice kao EU – nismo. Imali smo znanstvenike koji su se pravili kao da znaju sve o virusu, a pokazalo se da nije tako, i sve to kad se pomiješa, ne treba se čuditi što nam građani ne vjeruju', rekla je Sršen.

  • +11
Koronavirus u Italiji Izvor: Profimedia / Autor: Vincenzo PINTO / AFP / Profimedia

'Govorimo globalno, nebitno što ja živim u Italiji, ja sam sutra u Hrvatskoj, netko iz Hrvatske je sutra u Italiji, nije mogla svaka država imati svoje smjernice, trebale su biti unificirane, generalizirane. Sad je sezona skijanja, opet će biti miješanja ljudi. To su sve iskustva koja smo promašili. Nismo postavili prave parametre, trebali smo imati zajedničke parametre. Svi koji misle da znaju sve o cjepivu pokušavaju uvjeravati narod da to ne treba, a zapravo ne žele dobro ni sebi ni cijelom svijetu i usporavamo sve i limitiramo se i još uvijek naši životi, nažalost, ovise o virusu, a to ne trebamo sebi dopustiti', rekla je Sršen za N1.