prati se situacija

Nekoliko zemalja uvelo obvezno testiranje putnika iz Kine: Iz HZJZ-a otkrili sprema li Hrvatska istu mjeru

30.12.2022 u 14:35

Bionic
Reading

Italija, Španjolska, Japan i SAD samo su neke od zemalja koje su uvele obvezno testiranje za sve putnike koji dolaze iz Kine s obzirom na nagli porast broja zaraženih koronavirusom u toj zemlji. Jedinstvenog europskog odgovora na situaciju u Kini nema, a HZJZ je otkrio što oni misle napraviti

Iako je Italija pozvala ostatak EU-a da slijedi njezin primjer, Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti ocijenio je taj povez neopravdanim.

Iz HZJZ-a za Dnevnik.hr kažu da prate situaciju. 'S obzirom da epidemiju covida imamo i u Hrvatskoj i u drugim zemljama razmahanu, uvođenje nekih restriktivnih mjera prema putnicima iz Kine, i to dok nema saznanja o nekim novim posebno opasnim varijantama virusa, nema smisla. To je mišljenje većine zemalja, a tome se za sada priklonila i Hrvatska. Ako se situacija promijeni, razmotrit će se i druge odluke', rekla je za dežurna epidemiologinja HZJZ-a Iva Pem Novosel.

'To ne znači da se kroz par dana situacija neće promijeniti', dodala je.

Što se tiče koronavirusa u Hrvatskoj, u odnosu na prošlu godinu situacija je daleko bolja, kaže Pem Novosel. 'Ništa neuobičajeno, ali daleko povoljnije. Vjerujemo da će tako i ostati', zaključila je.

  • +15
Testiranje kineskih putnika u zračnoj luci u Milanu Izvor: Profimedia / Autor: Marfisi/AGF / Shutterstock Editorial / Profimedia

Podsjetimo, Italija je u četvrtak pozvala ostatak Europske unije da slijedi njezin primjer i testira putnike iz Kine na covid, ali drugi su rekli da za sada ne vide potrebu za tim ili da čekaju zajedničko stajalište EU-a. Italiji se u petak priklonila Španjolska koja traži da putnici iz Kine budu ili u potpunosti cijepljenji ili da se obavezno testiraju.