SJEĆANJE NA PREMIJERA

Nekoliko tisuća građana u mimohodu za Đinđića

12.03.2013 u 16:07

Bionic
Reading

Nekoliko tisuća ljudi u utorak je memorijalnim mimohodom 'Šetnja za Zorana' središnjim ulicama Beograda odalo počast prvom demokratski izabranom premijeru Srbije Zoranu Đinđiću, ubijenom na današnji dan prije 10 godina

Kolona, predvođena predsjednikom Demokratske stranke (DS) Draganom Đilasom, donedavnim predsjednikom Srbije i počasnim predsjednikom DS-a Borisom Tadićem i predsjednikom Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomirom Jovanovićem, krenula je oko 12 sati s Terazija u središtu grada prošavši pored zgrade srbijanske vlade, gdje je na mjestu ubojstva položeno cvijeće, do Aleje velikana na Novom groblju, u kojoj je Đinđić sahranjen.

Polažući vijenac Čedomir Jovanović istaknuo je da Srbija danas ima priliku za dogovor 'ne politika i političara, već svih nas koji ovdje živimo' i podsjetio da su Đinđićeve ubojice u zatvoru, ali da je 'današnji dan dokaz da pravda nije u potpunosti zadovoljena'.

'Mislim na političku pozadinu 12. ožujka, na one koji nisu spremni preuzeti odgovornost zbog okolnosti koje su stvorili i atmosfere u kojoj je postalo normalno ubiti Zorana Đinđića', istaknuo je čelnik LDP-a.

Predsjednik DS-a i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas ocijenio je da je Đinđić najzaslužniji za svrgavanje bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića i da je građanima ulijevao potrebnu nadu i energiju u promjene nabolje. 'Zoran nas je naučio što znače riječi nada i vjerovanje, a svaki put kada je pao, imao je snage ustati', rekao je Đilas, istaknuvši kako 'Đinđić ne pripada samo jednoj stranci, već čitavoj Srbiji i svim njenim građanima'.

Među sudionicima mimohoda 'Šetnja za Zorana' bili su, među ostalim, aktualni ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić te nekadašnji članovi Demokratske oporbe Srbije (DOS) Nenad Čanak, Dragan Veselinov, Žarko Korać, zastupnici oporbenih stranaka u srbijanskom parlamentu, povjesničarka Latinka Perović i politički analitičar i sveučilišni profesor iz Zagreba Žarko Puhovski.

Ranije danas premijer Ivica Dačić i članovi vlade su u dvorištu zgrade vlade položili vijenac na spomen-ploču premijeru Zoranu Đinđiću, na mjestu na kojemu je ubijen, a prije toga počast Đinđiću su pojedinačno odali potpredsjednici Suzana Grubješić i Aleksandar Vučić.

Članovi obitelji Zorana Đinđića i ministri u njegovoj tadašnjoj vladi položili su vijence i cvijeće na njegov grob u Aleji velikana na Novom groblju.