SABOR NA PAUZI

Jandroković: Na izborima sudjeluje 88 zastupnika, sretno im bilo

07.05.2021 u 13:09

Bionic
Reading

Sabor je glasovanjem završio radni tjedan, a zastupnici su otišli na jednotjednu pauzu dok ne završe izbori, koji se održavaju sljedeću nedjelju

'Sjednicu nastavljamo nakon izbora. 88 naših kolega sudjeluje na lokalnim izborima, bilo kao kandidati za izvršnu vlast ili za vijeća i skupštine. Svima želim dobre rezultate i puno uspjeha, sretno vam bilo', poručio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković, zaključivši ovotjedno zasjedanje.

Naime, Sabor će uzeti pauzu od jednog tjedna uoči lokalnih izbora koji se održavaju sljedeću nedjelju.

Prije odlaska zastupnici su odradili i glasovanje te se izglasali izmjene Zakona o poljoprivredi, izmjene Zakona o uzgoju domaćih životinja, kojima se uređuju uvjeti uzgoja i zaštite sive pčele, izmjene Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom itd.

Izlasane su i izmjene Zakon o deviznom poslovanju, kojima se uvode nove kontrole prijenosa i obveza prijave gotovine u vrijednosti 10.000 eura ili više, koja se unosi ili iznosi u EU. Sukladno izmjenama, fizičke osobe će od 3. lipnja biti obvezne prijaviti gotovinu u iznosu 10.000 eura ili više koja se iznosi, odnosno unosi u EU.

Carinska upravu moći će privremeno zadržati gotovinu koja nije prijavljena ili postoje naznake da je povezana s kriminalnom aktivnošću, neovisno o iznosu. Za one koji zaborave prijaviti propisani iznos gotovine uvode se novčane kazne s tim da one neće smjeti prelaziti 60 posto iznosa neprijavljene gotovine.

Jandroković podijelio dvije opomene

Uoči glasovanja za stanku se javio Mostov Nikola Grmoja koji je obavijestio da je njegov klub uputio zaključak kojim traže ponovno prebrojavanje potpisa za dvije referendumske inicijative. 'Dva ključna aktera prebrojavanja Lovro Kuščević i Josipa Rimac nalaze se pod teškim optužbama. Takvi ljudi ne mogu biti vjerodostojan jamac da je brojanje potpisa provedeno na ispravan način', kazao je Grmoja i zaradio opomenu jer, kako je pojasnio Jandroković, njegov zahtjev za stankom nije imao veze s poslovnikom ni s točkama dnevnog reda o kojima se glasa.

  • +3
Sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Opomenu je nešto kasnije zaradio i Željko Sačić iz Hrvatskih suverenista, koji je upozorio 'da se  ključni akteri tijela vlasti ponašaju izvan ustavnih okvira'.

'Zahtijevamo da Sabor donese deklaratoran akt svima, a to se odnosi i na predsjednika i premijera, da se usklade u javnom iznošenju stavova, da ne uznemiravaju javnost i da ne gubimo ugled u međunarodnoj zajednici', kazao je Sačić.