POPLAVA ILEGALNIH IMIGRANATA U HRVATSKOJ

Nekad Turci i Rumunji, danas Afganistanci

21.04.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Na putu do 'boljeg života' na Zapadu prijeđu više od 4.000 kilometara, uglavnom pješice ili skrivajući se, ilegalno prijeđu nekoliko državnih granica i provedu dane i tjedne na otvorenom, a svu svoju ušteđevinu utroše na 'sigurne veze' i prolaz. Na njihovu žalost, sve ono što uspiju izbjeći na iranskoj, turskoj ili bugarskoj granici, izjalovi se prilikom pokušaja ulaska u Hrvatsku na njezinim istočnim granicama. Oni su ilegalni migranti, u ovom slučaju Afganistanci, kojima na 'predziđu Schengena' stoje hrvatski granični policajci

Na njihovu žalost, sve ono što uspiju izbjeći na iranskoj, turskoj ili bugarskoj granici, izjalovi se prilikom pokušaja ulaska u Hrvatsku na njezinim istočnim granicama. Oni su ilegalni migranti, u ovom slučaju Afganistanci,

kojima na 'predziđu Schengena' stoje hrvatski granični policajci.

Izvješća Policijske uprave vukovarsko-srijemske u posljednje vrijeme, uz uobičajene sitne krađe svega i svačega, razbojništva i prometne nesreće te pokušaje švercanja nedozvoljenih tableta, cigareta ili druge robe, sve češće imaju popunjenu i rubriku 'protuzakonit prijelaz državne granice'. Nekada su granicu nezakonito prelazili Albanci, Turci, Moldavci ili Rumunji i tek poneko iz egzotičnih zemalja poput Ruande, a danas se uglavnom radi o Afganistancima. Priključi im se poneki Tunižanin ili Iranci, kao što je to bio slučaj ovih dana. Na tzv. zelenoj granici nedaleko od Tovarnika u protuzakonitu prelasku državne granice posljednji put je zatečeno i uhićeno dvoje državljana Afganistana te dvoje Iranaca, svi odreda mlađi ljudi.

'Ilegalni migranti moraju prijeći puno granica i moja je pretpostavka da dobar dio njih do Hrvatske bude spriječen, jer svaka granica vjerojatno uzme svoj 'danak', pa kolege na granicama istočnih zemalja nekoga i zaustave. Ipak, imam osjećaj da se te granice dosta lakše prolaze negoli na našem području, odnosno da su propusnije. Ne znam je li to 'zelena granica', neko veliko prostranstvo ili dobro uhodane rute, jer ne znam pravo stanje stvari, no dobar dio njih zaustavimo na istočnoj hrvatskoj granici', prokomentirao je pojavu sve većeg broja 'ilegalaca' Luka Barunčić, glasnogovornik vukovarsko-srijemske policije.

Kao što 'prilika čini lopova', a za kradljivce automobila se priča da su uvijek 'korak ispred' onih koji osmišljavaju alarmne sustave, tako i ilegalni migranti koriste svaku 'rupu u granici' ili slabije čuvani prostor, pa i na granici Hrvatske sa Srbijom uspijevaju prevariti graničnu policiju. Najbolje o tome svjedoči podatak kako je nedavno, u jednom vinkovačkom hostelu, zatečeno troje Afganistanaca. 'Slučaj te trojice dokaz je da i kod nas uspijevaju proći, no dobrim radom ophodnji na terenu i 'dubinskih' kontrola oni ipak budu zaustavljeni. Vjerojatno dio njih uspije proći, pa postoje i tamne brojke, no smatram da kolege na granicama dosta dobro odrađuju svoj posao i da je zbog njihova angažmana propusnost u slučajevima nezakonita prelaska državne granice svedena na minimum', dodaje glasnogovornik Barunčić.

Koliko je posao hrvatske granične policije učinkovit, nemoguće je u potpunosti doznati, kao što ni zapadne zemlje ne mogu znati točnu brojku ilegalnih imigranata, niti rutu kojom su došli na Zapad, pa tako jesu li prošli i kroz Hrvatsku. Uglavnom, hrvatska granična policija solidno je opremljena, dobro surađuje sa susjedima, no opreza nikad dosta. 'Schengen nam je pred vratima, odnosno na zapadnim i sjevernim granicama, pa svakako moramo biti oprezni. Europi i jeste cilj da se problem ilegalnih migracija ne rješava u svom dvorištu, nego prije dolaska tih ljudi u neku od zemalja EU-a. Primjerice, jednostavnije im je da se to riješi i u Hrvatskoj, a da problem u određenom slučaju nema Slovenija', zaključuje Luka Barunčić.

Na kraju, treba i podsjetiti kako je procedura nakon otkrivanja osoba koje ilegalno prelaze granicu jasna. Protiv njih se donosi rješenje o protjerivanju iz Hrvatske, potom zabrana ulaska i boravka u našoj zemlji na određeni rok te se pokreće postupak readmisije u državu iz koje su ušli u Hrvatsku. Ljudima koji su jednom krenuli u neizvjesnost, ipak, odiseja time ne završava, jer će ponovno potražiti priliku i na Zapad krenuti u novom pokušaju. Sve dok jednom i ne uspiju u svom pothvatu.