IPAK SE SVAKI PRODA

Nekad 'hrana za sirotinju', a danas za kilu čvaraka ponegdje moramo izdvojiti i 400 kuna

06.12.2022 u 22:21

Bionic
Reading

Nekad hrana za sirotinju, a danas skuplji i od drniškog pršuta. Krivac nije samo inflacija, no jedno je sigurno - špeka je sve manje i čvarci su danas sve samo ne hrana siromašnih. U odnosu na prošle godine čvarci su skuplji za 20 posto. Svinje su mršavije, a potražnja za čvarcima sve veća. No i unatoč takvim cijenama, svaki se čvarak proda

'Svinje su sve tanje i manje špeka imaju. Nekad su to bile debele svinje s 2-3 prsta špeka, a sada nema niti jedan prst. Za pravi čvarak treba leđni špek, a njega je najmanje na svinji', rekao je za RTL mesar Zdravko Horvatić. Tako su komadići topljenog svinjskog sala skuplji i od kulena i od pršuta. Prodaju se od 110 do nevjerojatnih 410 kuna u trgovačkim centrima. Kilogram kulena u isto vrijeme stoji od 130 do 200 kuna, a drniški pršut od 220 do 400.

Cijena bi im mogla biti još paprenija, jer svoj maksimum nije dosegla. 'S tim da se sada očekuje daljnji rast cijena, barem za 25 kuna po kilogramu', rekao je za RTL vlasnik OPG-a iz Nedeljanca Alen Brezovec.

'Slavonski čvarci su masniji i to se više prodaje u Slavoniji. U Dalmaciji se prodaju više delikatesni čvarci koji su jače stisnuti i imaju manje masti u sebi, ali to je sve stvar ukusa. Na temelju toga se formira i cijena, jer se od određene količine sirovine delikatesnih čvaraka dobije samo 6-7 posto', rekao je za RTL vlasnik tvrtke za proizvodnju i preradu čvaraka Miroslav Matušić. Iako nikad nisu uvršteni kao hrana za blagdanski stol, upravo u vrijeme Božića njihova cijena najviše naraste.