stižu blagdani

U Hrvatskoj ima tisuću uzgajivača božićnih drvaca, no svejedno ih uvozimo iz Danske i Mađarske; ove godine bit će 20 posto skuplje

03.12.2022 u 22:07

Bionic
Reading

Na domaćem se tržištu idućih dana očekuje oko pola milijuna božićnih drvaca. Iako se dio uvozi, najviše iz Danske i Mađarske, ipak se kupuju domaća. No, očekivano, ove ćemo godine i Božićna drvca plaćati skuplje

Prije dvadesetak godina obitelj Biškup se bavila stočarstvom. No kako je cijena otkupa mlijeka bila niska, krave su prodali, a novac uložili u sadnice smreke, jele i borova. Danas na desetak parcela uspijeva 15.000 drvaca. Sve što posijeku ili iskopaju - to i prodaju. No zbog poskupljenja energenata i repromaterijala dignuli su cijene, donosi HRT.

'Mi nismo cijenu dizali 15 godina, sad smo digli nekih 20 posto', izjavio je Miro Biškup.

U Hrvatskoj je registrirano tisuću uzgajivača božićnih drvaca, najviše u Koprivničko-križevačkoj županiji. No nije sve idealno - nema radnika, a nerijetko se drvca prodaju na crno. 'Javljaju se oni koji su nešto malo posadili a uvoze iz Danske ili drugih zemalja po nekim nižim cijenama, borove loše kvalitete i prodaju pod svoje domaće, ne izdaju račun što bi trebali jer su trgovci, a ne proizvođači', rekao je Ankica Tkalčić iz Koprivnice.

Dijelovi Hrvatske idealni su za uzgoj borova. Tlo je plodno i klima optimalna. 'Hrvatska ima zapuštenih površina gdje je dozvoljena ta sadnja i mogli bi popuniti sve potrebe Hrvatske, ali i proizvoditi za izvoz', kazao je Miljenko Županić iz Hrvatskog saveza udruga privatnih šumovlasnika.

  • +28
Advent u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Vanesa Pandzic