BANKE ODGOVORILE VLADI

Neka uvedu porez, ali s frankom nećemo popustiti

Bionic
Reading

Nakon trećeg sastanka Vlade i bankara u dva dana, onog u srijedu popodne, između više nije bilo međusobnih razgovora i dogovora nego su predstavnici Vlade imali monolog i ponovili svoja stajališta iznesena na sjednici Vlade isti dan te pozvali banke da tom prijedlogu daju potporu. Jer u suprotnome bi mogle biti kažnjene – porezom ili slanjem inspekcije u banku. Potporu su, doznaje se, pismeno poslale samo Erste i Volksbanka

Ostale vodeće banke ne mogu takvo što prihvatiti prije svega zato što to zakonski nije moguće. Osim toga, za njih bi to značilo izravni gubitak od oko sedam do osam milijardi kuna te neizravni koji je teško izračunati a koji bi nastao na temelju tužbi, primjerice, korisnika kredita u eurima i kunama, piše Večernji list

Bankama bi zbog toga čak bilo prihvatljivije uvođenje poreza na banke jer bi time Vlada prikupila novac od njih i usmjerila ga u što želi, tj. sama bi provodila socijalnu politiku, a ne da to umjesto nje čine banke.

Zbog toga, bez obzira na to što uistinu banke imaju dobre zarade i što bi morale snositi dio tereta krize, takva promptna naredba Vlade da se rate već u kolovozu smanje sliči na predizborno kupovanje glasova uzme li se u obzir da je oko 70.000 korisnika stambenih kredita u švicarskim francima.

Vlada je, naime, u srijedu predložila da se već od kolovoza smanji rata korisnicima kredita u švicarskim francima, odnosno da se obračunava po tečaju od 5,8, a razlika u odnosu na sadašnji tečaj da se plaća banci s odgodom od deset godina, i to beskamatno. Od banaka traže i smanjenje kamate na razinu koja je bila pri odobravanju kredita.

Hrvatska udruga banaka u ponedjeljak će održati sastanak kako bi ponovila da provedba toga nije moguća. Naime, neke banke obračunavaju kamate sa zadnjim danom u mjesecu, a neke već 15. u mjesecu. To bi značilo da bi neke morale u roku od pet dana smanjiti ratu! Teško izvedivo, jer bi u tom vremenu trebale sve klijente pozvati na potpisivanje novih ugovora. Naprave li to na svoju ruku, nije isključeno da ih klijenti tuže, a posebno bi to mogli učiniti ako se jednog dana tečaj spusti ispod 5,8 kuna za franak.

Tužbe bi mogli podnijeti i korisnici kredita u eurima ili kunama jer se na predloženi način privilegira samo korisnike kredita u švicarskim francima.