MILANOVIĆ ZASAD PERE RUKE

'Neka se Lalovac i Varga dogovore oko HZZO-a!'

08.10.2014 u 22:24

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Zoran Milanović rekao je u srijedu u Milanu kako čeka da se ministri dogovore o pitanju izlaska Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) iz državne riznice i da će on podržati najracionalnije rješenje

Nakon sudjelovanja na 3. summitu predsjednika država i vlada EU-a o zapošljavanju Milanović je odgovarajući hrvatskim novinarima na pitanje hoće li HZZO izaći rekao da to moraju dogovorom riješiti ministar zdravlja i ministar financija.

"Na tome smo radili mjesecima, prilagodili smo i zakon tome, sada čekam da se ministar zdravlja i ministar financija dogovore", rekao je.

Ministar zdravlja Siniša Varga drži da će HZZO izaći iz državne riznice 1. siječnja iduće godine, kako je i planirano, dok je ministar financija Boris Lalovac najavio da se sprema još jedna odgoda najavljenog izlaska HZZO-a iz riznice osim ako se strukturnim mjerama u zdravstvu dodatno ne uštedi oko milijardu kuna.

Milanović je rekao da su poznati argumenti i za i protiv izlaska HZZO-a iz državne riznice.

"Argumenti za izlazak HZZO-a iz riznice su bili da se konačno zna koliko novca ima sustav zdravlja i tko je za njega odgovoran, jer ljudi koji plaćaju doprinos plaćaju da bi dobili određenu uslugu, da se to ne utapa u proračunu. Argumenti protiv su bili da će ministru financija biti teže jer će imati manju likvidnost i to je problem", rekao je.

"Neka se ministri dogovora, a ja ću podržati rješenje za koje me uvjere daje najracionalnije", rekao je Milanović.

Ako se ponovno odgodi izlazak HZZO-a iz državne riznice, to bi bila treća odgoda tog dugo najavljivanog poteza, koji bi trebao omogućiti da zdravstvo samo raspolaže s više od 20 milijardi kuna što bi kako drži Varga povećalo efikasnost sustava, smanjilo liste čekanja i maknulo dnevnopolitičku razinu iz upravljanja sustavom.