RIBIĆ NE ODUSTAJE

'Neka Mornar potpiše da će nakon izbora dati povišice'

28.09.2015 u 16:00

Bionic
Reading

Štrajk u obrazovanju nastavlja se do daljnjeg, potvrdio je za tportal šef Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić. U takvom stavu nije ga omelo ni obećanje ministra znanosti i obrazovanja Vedrana Mornara koji je povišice za učitelje i profesore obećao nakon izbora

Ministar obrazovanja Vedran Mornar jutros je učiteljima obećao povišice nakon izbora. 'Obećavamo da će poslije izbora biti povišice, međutim proračun za ovu godinu je donesen, znate i sami, situacija je takva da smo praktički tehnička vlada i takve obveze ne bismo htjeli preuzimati. Ionako za ovu godinu, s čime se i sindikati slažu, ne možemo povećati plaće, a za sljedeću možemo i nakon izbora', kazao je jutros Mornar.

No, u to nije uvjerio šefa Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić.

'Vjeruje li on u to? Ako vjeruje, neka stavi potpis na to. Međutim, to ne namjerava', kazao je Ribić za tportal.

Zasad sindikati Vertikale obrazovanja ne misle prekinuti štrajk, iako su za popodne dogovoreni razgovori između dva sindikata i Ministarstva obrazovanja. Ribićev sindikat na razgovore nije pozvan.

'Nisu me zvali, bave se podvalama. Misle da im je lakše kad mene nema, ali neće im biti lakše', kazao je Ribić.

Potvrdio je da sindikati 'nemaju namjeru okončati štraj.

'Našem štrajku priključio se i Sindikat strojovođa. To je prvi put da jedan sindikat aktivno priključio štrajku drugih sindikata', kazao je Ribić. Podsjetimo, Sindikat strojovođa dao je potporu obrazovanim sindikatima i poručio da će zaustaviti vlakove ako je to potrebno.

Prvotno se spominjalo da će štrajk u obrazovnim i znanstvenim ustanovama trajati do ispunjenja zahtjeva, tj. povećanje plaća zaposlenika u obrazovanju i znanosti za četiri posto ili do formiranja tehničke Vlade, no od formiranje tehničke Vlade dijele nas dani.

Na upit tportala hoće li kada se tehnička vlada formira, obustavit štrajk, Ribić tajnovito kaže: 'Nije to sigurno.'

Podsjetimo, štrajk organiziraju četiri sindikata: Sindikat hrvatskih učitelja, Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja te Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod.

Podaci koje je Ministarstvo obrazovanja prikupilo do 17 sati u petak, prvoga dan štrajka, koji su obuhvatili jutarnju i popodnevnu smjenu, govore da je otprilike četvrtina škola radila redovno, isto toliko nije radilo, a polovica škola djelomično je radila. Broj djelatnika koji su štrajkali bio je oko 51 posto, oko 48 posto djelatnika je radilo. Podaci koje su prikupili sindikalci prilično se razlikuju pa je tako, po njihovim izvještajima, čak 84 posto radnika iz osnovnih škola bilo uključeno u štrajk i 76 posto radnika iz srednjih škola.