EKSPLOZIJE I EVAKUACIJA

Neizvjesna noć pred Kninjanima, gori bivša vojarna!

Bionic
Reading

I dalje gori skladište vojarne Stara straža u Pađanima u kojoj se nalaze granate teškog kalibra iz Drugog Svjetskog i Domovinskog rata. Pojedinačne eksplozije čuju se do Knina gdje je stigao i oblak dima. Ozlijeđenih nema, a iz ugroženoga područja evakuirano je oko 250 stanovnika. Prekinut je cestovni i željeznički promet. Ministarstvo obrane osnovalo je Povjerenstvo za utvrđivanje okolnosti nastanka eksplozije u tom vojnom skladištu

U ime Oružanih snaga na terenu je zapovjednik Zapovjedništva za potporu, general bojnik Mate Ostović. U razgovoru za Radio Knin rekao je kako trenutačno ne postoje siguronosni uvjeti za gašenje požara. Pričekat ćemo jutro i prestanak detonacija, rekao je Ostović.

U Knin su večeras stigli prvi evakuirani mještani ugroženih naselja, njih stotinjak. Smješteni su u gradsku vojarn. Akciju evakuacije u suradnji s policijom, vojskom i vatrogascima je koordinirala kninska gradonačelnica Josipa Rimac. Ostajemo budni cijelu noć, rekla je gradonačelnica.

O snazi eksplozija najviše govori podatak da je u gradu Kninu, koji je od centra požara udaljen oko 15 kilometara, popucalo nekoliko prozorskih stakala na stambenim objektima.

Najteža situacija danas je bila u selima Pađene, Oćestovo i Žagrović, te zaseocima Zelembabe, Martići, Nonkovići, Dmitrovići, Gornji Raškovići, Perići, Lošići i Kneževići. Stanovništvo je evakuirano, na mnogim su kućama od detonacija popucala prozorska stakla. Vatra i dim vidljivi su na udaljenosti od nekoliko desetaka kilometara, a prema prvim informacijama DUZS-a, nitko nije ozlijeđen.

Evakuacija je počela po nalogu županijskog vatrogasnog zapovjednika. Zbog požara je također zatvorena državna cesta D1 Gračac-Knin te je prekinut i željeznički promet. S obzirom na intenzitet požara te količinu minsko-eksplozivnih tvari iz vojarne te sumrak, zbog kojega će biti otežano gašenje, Kninjani će noćas imati pune ruke posla.

Ministar Božinović osnovao povjerenstvo

Nakon saznanja o tom događaju, ministar obrane Davor Božinović osnovao je Povjerenstvo za utvrđivanje okolnosti nastanka eksplozije. U sastavu Povjerenstva su državni tajnik MORH-a Mate Raboteg, kao čelnik Povjerenstva, te članovi brigadni general Drago Matanović, pomoćnik glavnog inspektora obrane za vojnu obranu i brigadni general Milan Knežević, načelnik Službe za razvoj, opremanje i modernizaciju MORH-a.

Ispred Oružanih snaga RH na mjesto događaja odmah su upućeni zapovjednik Zapovjedništva za potporu general bojnik Mate Ostović i zapovjednik Namjenski organiziranih Protupožarnih snaga OS RH general bojnik Mate Obradović

S obzirom na intenzitet požara te količinu minsko-eksplozivnih tvari iz vojarne, te nailazeći sumrak zbog kojega će biti otežano gašenje, Kninjani će noćas imati pune ruke posla. Najteže je stanje u zaseocima Martići i Mokro Polje.