u sustavu socijalne skrbi

Nedostatak zaštitne opreme i oduzimanje dana godišnjeg odmora samo su neki od problema: Medicinske sestre traže sastanak s ministricom Bedeković

11.05.2020 u 11:45

Bionic
Reading

Hrvatska komora medicinskih sestara zatražila je u ponedjeljak hitni sastanak s ministricom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesnom Bedeković radi rješavanja gorućih problema 1800 medicinskih sestara koje rade u socijalnoj skrbi

Komora upozorava na neadekvatne uvjete rada koji su eskalirali tijekom pandemije, nedostatak zaštitne opreme i zakidanje medicinskih sestara oduzimanjem dana godišnjeg odmora zbog samoizolacije.

"Nedostatak zaštitne opreme (maski, rukavica, zaštitnih odijela, dezinficijensa), oduzimanje dana godišnjeg odmora zbog samoizolacije, ogroman manjak sestrinskog kadra, preveliki broj zahtjevnih, kroničnih i palijativnih pacijenata na jednu sestru, ručno vođenje dokumentacije - to su vrlo ozbiljni problemi s kojima se suočavaju medicinske sestre u ustanovama socijalne skrbi diljem Hrvatske", navodi predsjednik Komore Mario Gazić.

U sustavu radi 1800 medicinskih sestara, a Ministarstvo ne zapošljava niti jednu medicinsku sestru s potrebnim znanjima i sposobnostima za koordinaciju tog djela sustava. Ministarstvo mora zaposliti jednu medicinsku sestra visoke stručne spreme za koordinaciju svih aktivnosti prema medicinskim sestrama u ustanovama, poručuje Komora .

U priopćenju se upozorava da su pojedini ravnatelji ustanova socijalne skrbi sestrama koje su zbog reorganizacije rada u timovima završile mjesec s nedovoljnim fondom sati ili su bile u samoizolaciji za to razdoblje oduzimali dane od godišnjeg odmora. Komora smatra nedopustivim da nadležno Ministarstvo tumači kako nije odgovorno za način obračuna plaća u ustanovama socijalne skrbi čiji su osnivači županije ili Grad Zagreb te će zatražiti od ministrice Bedeković da izda hitnu uputu kojom će riješiti taj problem na isti način kao u zdravstvenom sustavu.

Također, Komora će uputiti ministru zdravstva Viliju Berošu prijedlog izmjena Pravilnika o sestrinskoj dokumentaciji, koji utvrđuje sadržaj i obrasce sestrinske dokumentacije, koji bi se odnosio i na medicinske sestre zaposlene u sustavu socijalne skrbi.