ustanove socijalne skrbi

Nakon što su ga kritizirale medicinske sestre ministar Beroš zahvalio svim zdravstvenim djelatnicima koji rade u domovima za starije

30.04.2020 u 10:51

Bionic
Reading

Nakon što je iz Hrvatske komore medicinskih sestara dobio kritiku zbog izjave da 'u ustanovama socijalne skrbi nema zaposlenih zdravstvenih djelatnika' ministar zdravstva Vili Beroš oglasio se priopćenjem. U njemu hvali napore i trud svih zdravstvenih radnika koji rade na očuvanju zdravlja svih nas

Komora medicinskih sestara reagirala je na izjavu ministra zdravstva Vilija Beroša kako 'u ustanovama socijalne skrbi nema zaposlenih zdravstvenih djelatnika', navodeći da je ona netočna jer u ustanovama socijalne skrbi, među koje spadaju i domovi za starije, radi čak 1800 medicinskih sestara i tehničara koji imaju licencu HKMS-a i koji su zdravstveni djelatnici bez obzira na to što ne rade u samom sustavu zdravstva.

'Cijeli zdravstveni sustav zaslužuje pohvalu i podršku. Nadalje, pohvaljujemo sve djelatnike u domovima, što uključuje zdravstvene radnike koji tamo rade', stoji u priopćenju Ministarstva zdravstva koje je poslano u četvrtak.

Naime u ustanovama socijalne skrbi, kako navode, odnosno ustanovama koje pružaju skrb starijim i teško bolesnim osobama aktivnosti koje obuhvaćaju brigu o zdravlju, njegu i fizikalnu terapiju pružaju stručni radnici, odnosno zdravstveni radnici koji udovoljavaju uvjetima iz članka 194. Pravilnika o minimalnim uvjetima za pružanje socijalnih usluga (Narodne novine 40/14 i 66/15), a to su: glavna medicinska sestra - završen stručni studij sestrinstva, medicinska sestra - završeno srednjoškolsko obrazovanje za medicinsku sestru/tehničara i fizioterapeuti - završeno srednjoškolsko obrazovanje za fizioterapeutskog tehničara.

Sukladno članku 15. Zakona o sestrinstvu (Narodne novine 121/03,117/08, 57/11) i članka 15. Zakona o fizioterapeutskoj djelatnosti (Narodne novine 120/08), pravo na samostalan rad imaju ukoliko im je nadležna komora (za medicinske sestre Hrvatska komora medicinskih sestara, a za fizioterapeute Hrvatska komora fizioterapeuta) izdala odobrenje za samostalan rad, objašnjavaju. Dodaju da, kad je u pitanju provođenje nadzora, sukladno članku 220. stavku 3. Zakona o socijalnoj skrbi (NN 157/13, 152/14, 99/15, 52/16, 16/17, 130/17, 98/19), nadzor koji se odnosi na stručni rad zdravstvenih radnika u djelatnosti socijalne skrbi provode nadležne komore.

'Ali ako govorimo o radu i djelovanju, zdravstveni radnici u ustanovama socijalne skrbi rade vrijedan posao, uz ostale radnike u tim ustanovama koji svi skupa zaslužuju pohvalu u vrijeme ove zaraze, kad su posebno pogođene osobe starije životne dobi i ugrožene skupine. Samo zajedničkim naporima možemo biti uspješni i sada na silaznoj krivulji, jednako kao što smo skupa bili uspješni dok smo uzlaznu krivulju epidemije stavljali pod kontrolu i smanjivali rast', zaključuju.