STO DANA JOSIPOVIĆEVE VLADAVINE

'Neću tolerirati ograničavanje ovlasti'

28.05.2010 u 20:29

Bionic
Reading

Sto dana predsjedničkog mandata Ive Josipovića proteklo je, prema njegovim riječima, jako brzo. A kako i ne bi, kada je u tri mjeseca zaredao nekoliko sukoba s Vladom, nekoliko s HDZ-om, ustoličio rekordan broj savjetnika te se u ime Hrvatske ispričavao čelnicima susjednih zemalja

U intervjuu za Dnevnik Nove TV Josipović kaže da je jedina stvar koju ne bi ponovio brzopleto predstavljanje savjetničkog tima, i prije nego što su pojedini članovi prošli sigurnosne provjere (Marko Rakar, op. a).


Josipović je pak najponosniji na svoju ulogu u rješavanje problema tijekom prosvjeda poljoprivrednika i svojim posjetom Sarajevu, koji je i uzrokovao najviše negativnih reakcija. Premijerka Jadranka Kosor je nakon Josipovićeve isprike za dijeljenje BiH sazvala hitan sastanak premijera iz 90-ih. Josipović će i tijekom ovog vikenda boraviti u BiH. Bit će prvi predsjednik koji će se susresti s Miloradom Dodikom u Republici Srpskoj.

Josipović kaže kako je i sada spreman na kritike te kako se sprema 'ugodno iznenađenje'. Nije otkrio kakav govor priprema ovog puta za BiH, no istaknuo je da svoje govore 'ne daje nikome na recenziju. Ni premijerki. 'Ne daje premijerka meni svoje govore', kaže predsjednik.

Josipović kaže kako su kritike zbog isprike u BiH bile 'neprimjerene'. 'Da nije bilo neprimjerenih reakcija, Hrvatska je mogla od toga i više profitirati', kaže Josipović koji će ovog vikenda posjetiti mjesta gdje su stradavali i Srbi i Bošnjaci i Hrvati. 'Posjet svim stratištima znači otvaranje pozitivnom dijalogu', tvrdi Josipović.

Na pitanje novinarke je li srbijanskog predsjednika Borisa Tadića pozvao da se pokloni žrtvama Ovčare, s obzirom na to da se Josipović ispričao za podjelu BiH u prvih sto dana mandata, a Tadić se za Ovčaru nije ispričao iako mu teče drugi mandat, predsjednik Hrvatske rekao je kako 'će doći vrijeme da se Tadić odazove pozivu na Ovčaru. Sve je stvar procesa', smatra predsjednik. Živi bili pa vidjeli.

'Neću tolerirati ograničavanje ovlasti predsjednika'

Odnose s Vladom Josipović ne ocjenjuje lošima. Polako se uigravamo', kaže i dodaje kako 'čarke' između njega i vodećih HDZ-ovaca neće narušiti odnos s Vladom. No misli da napadi HDZ-ovaca nisu instruirani od Jadranke Kosor. 'Ne vjerujem da im ona piše šalabahter', kaže.

No vladajućima je poručio da ograničavanje ovlasti Ureda predsjednika neće tolerirati. 'Nisam stigao s premijerkom još o tom pričati. No svaki pokušaj da se ograniči predsjednik nije dobar. Nije dobar za demokraciju i naišao bi na otpor', oštro je ustvrdio predsjednik koji očito i dalje sam želi odlučivati o broju svojih savjetnika.