PEJČINOVIĆ BURIĆ

'Ne znam kako se ime mojeg supruga našlo na listi za oprost dugova, on je danas sve platio'

31.10.2018 u 14:31

Bionic
Reading

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić kaže kako ne zna kako se ime njezinog supruga Zorana Burića, inače direktora tvrtke MMC ekskluzivne nekretnine d.o.o., našlo na listi građana kojima Grad Zagreb oprašta dugove za komunalije

'Nisam upoznata s odlukom Grada Zagreba, kao ni s time kako se ime mog supruga našlo na toj listi, sa čijim poslovanjem nemam doticaja', stoji u priopćenju koje je stiglo iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

'Moj suprug je danas provjerio razloge dugovanja nastalog iz njegovog bivšeg poslovnog ureda te je dug danas u cijelosti podmirio', izjavila je Pejčinović Burić.

Njezin suprug je, prema pisanju Jutarnjeg lista među fizičkim osobama koje su se našle na listi za otpis dugova za komunalije do 10 tisuća kuna. Uvjet za otpis dugova je blokada računa. Uz Burića, na popisu su Zoran Mamić, Zvonimir Boban, Zvonko Zubak....

Njezin suprug Zoran Burić vlasnik je energetskog megaprojekta Vis Viva, prema kojem se planira u Dalmatinskoj zagori izgraditi Kombi kogeneracijska plinska elektrana (KKPE) Peruća, Reverzibilna hidroelektrana Vrdovo, Plinovod Dugopolje-Peruća te dalekovod Hrvace-Konjsko.đ

  • +6
Marija Pejčinović Burić Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Nositelji projekta su dvije tvrtke u Burićevu vlasništvu: MCC ekskluzivne nekretnine d.o.o. i Vrdovo reverzibilne hidroelektrane d.o.o.

U projekt je do sada 'ukucano' pet milijuna eura, Burić po svijetu, ali i Hrvatskoj traga za investitorima.

Kako je tportal ranije pisao, prema podacima iz njezine imovinske kartice, koju je predala krajem 2016. godine, njezin je suprug zaposlen u tvrtki MCC ekskluzivne nekretnine d.o.o., u kojoj ima pola vlasničkog udjela te je prijavljen na minimalac i godišnje zaradi 29 tisuća kuna. Ipak, iz drugih izvora godišnje dobije 72 tisuće kuna.

Burić je i većinski vlasnik tvrtke Jadranski podmorski kabel j.d.o.o., koja je u likvidaciji, a stopostotni je vlasnik tvrtki koje se bave poljoprivrednom djelatnošću Agro Šagovina j.d.o.o. i tvrtke Agro Čovac j.d.o.o. Ima i četvrtinu udjela u tvrtki Vatreni j.d.o.o.

Tu su i tri tvrtke osnovane isključivo za energetski projekt na Perući: Fotonaponska elektrana Donji Bitelić j.d.o.o., Fotonaponska elektrana Alebića kula j.d.o.o., u kojima Burić ima polovično vlasništvo, i tvrtka Vrdovo reverzibilne hidroelektrane j.d.o.o. u njegovu stopostotnom vlasništvu.

Buduća ministrica vanjskih poslova bila je pak stopostotna vlasnica konzultantske tvrtke Abeceda d.o.o., a upravljačka je prava prenijela 2016. na supruga.

Prema podacima iz imovinske kartice, supružnici imaju stan u Zagrebu od 121 kvadrat vrijedan 1,3 milijuna kuna te oranicu od gotovo 45 tisuća kvadrata u Općini Rakovica, u kojoj imaju i građevinsko zemljište od 2300 metara kvadratnih. Građevinsko zemljište imaju i u Smokvici na Korčuli, a površine je 375 kvadrata i procijenjeno na 300 tisuća kuna.

Marija Pejčinović Burić ima i štednju od 190 tisuća kuna, a suprug ima kredit za koji plaća nešto više od 500 eura na mjesec, a prijavila je i umjetnine vrijedne 150 tisuća kuna.