DALMATINSKI STUDENTI

'Ne želimo svoju mladost provoditi obliveni krvlju!'

27.03.2012 u 16:34

Bionic
Reading

S obzirom na aktualne događaje povezane s nedavnim huliganskim napadima na dalmatinske studente, iz Udruge studenata grada Splita, krovne organizacija koja okuplja splitske studente na zagrebačkom Sveučilištu, poručuju da su u glavni hrvatski grad došli studirati i stjecati iskustva te da ne žele svoju mladost provoditi ležeći krvlju obliveni na pločniku zbog toga što netko u njima vidi neprijatelja i rivala

U svom priopćenju koje je objavio RTL na svojim stranicama iznijeli su stavove o žrtvama nasilja koje su napadnute jer su se našle na 'krivom mjestu u krivo vrijeme'.

Naime, u ovom se konkretnom slučaju radi o situaciji u kojoj su napadnuti studenti prolaznici koji ni na koji način direktno nisu bili povezani s glavnim, odnosno navijačko-rivalskim povodom napada.

Njihova se 'krivica', kako stoji u priopćenju, nalazila u govorenju 'pogrešnim' naglaskom, pa su sukladno tome i etiketirani kao 'neprijatelji', iako nisu posjedovali niti 'provocirali za takvu etiketu potrebnom ikonografijom, što nas dovodi do situacije u kojoj se postavlja pitanje po kojim se kriterijima običan građanin može osjećati sigurnim i zaštićenim u glavnome gradu vlastite domovine.

'Nažalost, takvi su slučajevi dio svakodnevice i ne predstavljaju nikakvu novost, bilo ih je prije, a na nesreću bit će ih i još. No, dokle je potrebno ići da bi se mogla podvući crta i stati na kraj stradanjima onih nedužnih, koji su u Zagreb došli stjecati znanje, a ne svoju mladost provoditi ležeći krvlju obliveni na pločniku zbog toga što netko u njima vidi neprijatelja i rivala', napisala je Udruga studenata grada Splita.

Apeliraju stoga, na sve, od službenih institucija, preko medija, pa sve do svakog pojedinca ponaosob, da zajedničkim se snagama uključe u borbu protiv mržnje. Osudili su sve one koje ljude etiketiraju kao neprijatelje prema njihovom porijeklu.

Supotpisnice priopćenja su sljedeće udruge: Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu, Studentski zbor Sveučilišta u Splitu, Udruga studenata Banovine, Udruga bosanskih studenata, Udruga brodskih studenata, Udruga Studenti Cetinske krajine, Udruga studenata Dalmatinske zagore, Udruga studenata Dubrovnika Libertas, Studentski zbor Gacke, Zavičajni klub Hercegovačkih studenata, Udruga studenata Imotske krajine, Klub kupreških studenata, Zagrebački klub livanjskih studenata, Udruga studenata Međimurja, Udruga studenata grada Novske, UŠR podravskih studenata, Mladež Ramske zajednice Zagreb, Klub Šibenčana i prijatelja grada Šibenika, Klub zadarskih studenata, Udruga zagorskih studenata.