željko kolar

'Ne treba mijenjati osnivače bolnica, nego sustav koji je trom, neučinkovit i neodrživ'

20.03.2023 u 13:19

Bionic
Reading

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar kritizirao je u ponedjeljak odluku Hrvatskog sabora da se upravljačka prava nad općim bolnicama prenesu sa županija na državu, ustvrdivši kako je trebalo mijenjati sustav koji je trom, neučinkovit i neodrživ, a ne osnivača bolnice

„Centralizacija bilo kojeg sustava u Hrvatskoj je loša, dok se svaka decentralizacija pokazala kao dobra, brža, učinkovitija i dostupnija ljudima”, rekao je Kolar na konferenciji za novinare pred Općom bolnicom Zabok i bolnicom hrvatskih veterana. Županija je tijekom pandemije covida brzo, učinkovito i pravodobno donosila odluke budući da su imali direktne informacije i mogli reagirati na vrijeme, dok bi u sporom i centraliziranom sustavu za donošenje odluka poput one o nabavi respiratora trebali mjeseci, upozorio je.

„Nije bilo nijednog razloga da se mijenjaju osnivači, svi smo podržali promjenu sustava, koji je trom, neučinkovit i neodrživ”, naglasio je Kolar dodavši kako bi u financijski uređenom i održivom sustavu županija bolje upravljala bolnicom nego što će to raditi Ministarstvo zdravstva. Najveći gubitaši su klinički centri, kojima i sada upravlja država, ističe Koler i pita bi li onda upravljanje nad njima trebalo prenijeti s države na višu razinu, npr. na Europsku uniju. Kolar je najavio da županija neće zaustaviti nijedan projekt koji financira iz vlastitih sredstava i dodao da ne zna što će biti nakon 1. siječnja iduće godine, kada upravljačka prava preuzme država.

  • +3
Željko Kolar Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas

„Mi ćemo imati jednog člana u Upravnom vijeću i preko njega pratiti što se događa u našoj bolnici i na to promptno reagirati. Pohvalit ćemo svaki dobar i javno reagirati na svaki loš potez”, rekao je. Istaknuo je da će Županija ulagati u bolnicu i nakon 31. prosinca i intervenirati kada će biti potrebno s opremom koju bolnica ne može dobiti s državne razine. Poručio je također kako će doći vrijeme kada će županija vratiti osnivačka prava nad bolnicom. Kolarova zamjenica Jasna Petek objasnila je kako je u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana uz podršku osnivača proveden niz odličnih projekata, a imaju jedno od najsuvremenijih i najboljih rodilišta u Hrvatskoj.

„Opća bolnica je znanstveno-nastavna baza Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo iz Osijeka. Pri bolnici oformljen je Zavod za integrativnu ginekologiju, opstetriciju i minimalno invazivnu ginekološku kirurgiju. Sve su to dodane vrijednosti koje odgovaraju na potrebe za zdravstvenom zaštitom naših ljudi u županiji”, kazala je Petek.