SPLETKE U SPLITSKOM HDZ-U

Nagla smjena u vrhu splitske bolnice potaknula nagađanja: Ljulja li se fotelja šefa KBC-a Julija Meštrovića?

07.03.2023 u 11:52

Bionic
Reading

Vlada Andreja Plenkovića je prošlog tjedna, na zatvorenom dijelu svoje sjednice, donijela odluku o bitnoj kadrovskoj promjeni na čelu splitske bolnice - točno na polovici mandata smijenila je dosadašnjeg predsjednika Upravnog vijeća KBC-a Split, prof. dr. Jugoslava Bagatina, i na njegovo mjesto postavila 41-godišnjeg kardiokirurga Matu Petričevića. Ovaj neuobičajen potez prošao je gotovo potpuno nezapaženo, a neki sugovornici tumače da predstavlja pripremu za smjenu samog ravnatelja bolnice Julija Meštrovića, prije manje od pet mjeseci jednoglasnom odlukom Upravnog vijeća imenovanog na tu poziciju u još jednom četverogodišnjem mandatu

Smjena šefa Upravnog vijeća i kalkulacije da će se isto dogoditi samom ravnatelju djeluje još neobičnije jer se splitska bolnica, nakon višegodišnjih priprema, u idućem razdoblju namjerava upustiti u veliki investicijski ciklus vrijedan oko 400 milijuna eura. Kuloari u Splitu već nude ime osobe bliske HDZ-u koja navodno lobira za fotelju ravnateljice, no iz Vlade su za tportal odgovorili da su 'insinuacije o dodatnim kadrovskim promjenama u KBC-u Split potpuno netočne'.

Julije Meštrović uživa veliku potporu zaposlenika bolnice pa su u listopadu za njega glasali i predstavnici zaposlenika u Upravnom vijeću, a opći je dojam da najveću bolnicu u Dalmaciji vodi kompetentno i racionalno. Premda u javnost povremeno izlaze manji ili veći skandali, oni zapravo nisu učestaliji u odnosu na bilo koju veliku zdravstvenu ustanovu u državi.

KBC Split trenutno broji čak 4150 zaposlenih i u njemu se pruža primarna i sekundarna zdravstvena zaštita za cijelu Splitsko-dalmatinsku županiju te tercijarna zaštita za sve četiri dalmatinske županije. Njoj gravitira oko milijun stanovnika ove regije, a ona s turistima u ljetnim mjesecima obuhvaća milijun i pol ljudi, uz Hercegovinu koja također gravitira u tom smjeru. O opterećenosti ove bolnice govori i podatak da oko milijun stanovnika Dalmacije na raspolaganju ima tek pet bolnica južno od Svetog Roka, a u ostatku Hrvatske ima ih točno trideset i tri. Samo u glavnom gradu - dvadeset.

Što je, dakle, nagnalo Vladu da smijeni predsjednika njenog upravnog vijeća? U Ministarstvu zdravstva za tportal su ovako obrazložili svoj prijedlog, na koncu usvojen prošlog tjedna:

'Činjenica je da svjedočimo nizu pritužbi na funkcioniranje sustava i od pacijenata i od djelatnika bolnice te poraznom nalazu zdravstveno-inspekcijskog nadzora. Detektirano nepoštivanje radnih obveza, osim što je neprihvatljivo, ima dodatnu težinu u kontekstu lista čekanja', kažu u ministarstvu Vilija Beroša.

Kardiokirurg Mate Petričević, inače, u Split je došao preuzeti Zavod za kardiokirurgiju, dotad opterećen skandalom s primanjem mita nekih liječnika, ali i listama čekanja na zahvate koju je uspio svesti na minimum - pa čak i na nulu, kako je nedavno objavljeno.

'Imenovanje novog predsjednika Upravnog vijeća splitske bolnice logična je odluka jer je u kratkom vremenu pokazao pozitivne rezultate u organizaciji, posebice potpunog rješavanja liste čekanja na svom odjelu, kao i u području upravljanja ljudskim resursima, te ima volju unaprijediti procese u KBC-u Split s pacijentom u fokusu. To je jedini razlog zbog kojeg je dr.sc. Mate Petričević imenovan na tu poziciju. Svi koji žele dobro splitskoj bolnici i pacijentima koji joj gravitiraju nemaju razloga sumnjati u novi izbor predsjednika Upravnog vijeća', objašnjavaju iz Ministarstva zdravstva.

Tportal raspolaže imenom osobe koja je posljednjih mjeseci viđena na više stranačkih skupova i za koju čak i više izvora iz samog HDZ-a tvrdi da ima ambiciju postati ravnateljicom KBC-a Split. Jesu li vođeni bilo kakvi službeni ili neslužbeni razgovori na tu temu, upitali smo ministra Beroša.

'U pitanjima u kojima insinuirate dodatne kadrovske promjene u KBC-u Split navodi su potpuno netočni', precizno nam je odgovoreno iz Ministarstva zdravstva.

  • +23
Ministar zdravstva Vili Beroš na obilježavanju Dana Kliničkog bolničkog centra Split Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

Splitska bolnica trenutno provodi ulaganja vrijedna nekoliko stotina milijuna kuna, a priprema se za tri velike investicije, čija je vrijednost, kako smo rekli, procijenjena na oko 400 milijuna eura.

U bolničkom kompleksu na Križinama priprema se izgradnja velikog istraživačko-medicinskog centra koji će biti povezan sa samom bolnicom i obližnjim Medicinskim fakultetom, a za ovaj projekt proveden je javni natječaj i odabrano pobjedničko rješenje te je izvjesno da bi barem dijelom mogao biti financiran europskim sredstvima.

  • +11
KBC Split Izvor: Cropix / Autor: Bozidar Vukicevic / CROPIX

Na Firulama će se pak graditi novi objekt Centra za akutnu medicinu koji bi sadržavao hitni prijem, operacijski blok, jedinicu intenzivnog liječenja, kardiologiju i kardiokirurgiju te jedinicu intenzivnog liječenja djece. Ova zgrada zapravo bi trebala biti svojevrsno proširenje iznimno opterećene splitske bolnice i trebala bi fizički povezati glavni bolnički objekt s obližnjom zgradom odjela pulmologije. Također, u istom kompleksu gradila bi se zgrada u koju bi se smjestile sve poliklinike i dnevna bolnica, ispod koje je planirana velika javna garaža.

Za ove dvije investicije dovršavaju se arhitektonski natječaji te bi idućeg tjedna trebala biti predstavljena oba pobjednička rješenja.