skupi prosinac

Ne štedi se za Božić, Hrvati će za blagdane potrošiti više od 3 milijarde eura

11.12.2023 u 20:09

Bionic
Reading

Hrvatski građani u prosincu ne štede. Tijekom blagdanske kupovine planiramo potrošiti više od tri milijarde eura

U mjesecu smo u kojem najviše trošimo, a trgovci najviše zarađuju. Koliko god se pazilo, u lovu na blagdanski duh i ove ćemo godine srušiti rekord. Od 2020. do sada penjali smo se s potrošenih 1,8 milijardi eura, na 2, 3 milijarde. Lani smo u mjesec dana potrošili rekordnih 2,8 milijardi eura.

'Na temelju prošlogodišnje potrošnje i kretanja ovogodišnje potrošnje koja je rasla za prvih 10 mjeseci ispod 3 posto, dakle 2,9 posto procjenjujemo da će tijekom blagdana i ova predblagdanska potrošnja u prosincu rasti iznad 10 posto', rekao je za RTL Danas Josip Zaher, predsjednik HGK-a za trgovinu i financijske institucije.

Drugim riječima, samo ovog prosinca zbog inflacije, u trgovinama ćemo ostaviti najmanje 3 milijarde eura i 80 milijuna eura. Sindikati poručuju bit će to i više.

'Upravo zbog toga što je, ne samo na području hrane gdje je drastičan rast cijena, nego i na svim drugim područjima došlo do izrazito visokog rasta, pa čak i nekakve akcije koje se pojavljuju tijekom prosinca još uvijek neće umanjiti taj snažan rast, taj skok cijena', rekao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Najveći dio blagdanskog budžeta i ove godine otići će na igračke, odjeću i obuću, kozmetiku i elektroničke uređaje, a čak svaki treći euro odlazi na hranu i piće.