PAPA PROTIV NEOLIBERALIZMA

'Ne smijemo žrtvovati ljudske živote na oltaru profita'

  • Autor: tportal.hr//Hina
  • Zadnja izmjena 12.07.2015 11:14
  • Objavljeno 12.07.2015 u 11:14
Papa Franjo

Papa Franjo

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Tony Gentile

Papa Franjo pozvao je svjetske čelnike da pronađu novi model ekonomije i pomognu siromašnima te da odbace politiku koja "žrtvuje ljudske živote na oltaru novca i profita".

To je drugi put tijekom njegova boravka u Južnoj Americi da je papa Franjo, prvi papa koji potječe iz te regije, održao govor u kojemu je oštro kritizirao neobuzdani kapitalizam i zauzimao se za prava siromašnih.

U četvrtak je u Boliviji pozvao potlačene da promijene svjetski ekonomski poredak, osuđujući "novi kolonijalizam" agencija koje nameću stroge mjere štednje i naglasio da siromašni imaju "sveto pravo" na rad, krov nad glavom i zemlju.

"Staviti kruh na stol i osigurati djeci krov nad glavom, omogućiti im zdravlje i obrazovanje, to je osnovno za ljudsko dostojanstvo", rekao je Papa Franjo.

Pozvao je političare i vodeće ekonomiste da se "ne predaju ekonomskom modelu koji je idolopoklonički, koji mora žrtvovati ljudske živote na oltaru novca i profita".

Istaknuo je da oni koji su zaduženi za promicanje gospodarskog rasta moraju osigurati da on ima "ljudsko lice" te je osudio "idolopoklonstvo novcu i diktaturu impersonalne ekonomije kojoj nedostaje stvaran ljudski cilj".

"Korupcija je kuga, ona je gangrena društva", dodao je u govoru pred okupljenim mnoštvom u kojemu je bio i paragvajski predsjednik Horacio Carteras.


Među 4.000 okupljenih, na poziv lokalnih biskupa, bio je i vođa skupine koja se bori za prava homoseksualaca. "Imao sam dojam da papa doista želi promijeniti stvari", rekao je direktor skupine SomosGay (mi smo gay) Simon Cazal nakon sastanka.

To je najvjerojatnije bio prvi slučaj da je gay aktivist pozvan na neki događaj tijekom pohoda pape. Odnos Katoličke crkve prema katolicima homoseksualcima bit će tema sastanka biskupa u Vatikanu u listopadu.

Dolazeći na skup, papa je iznenada stao u hospiciju za smrtno bolesne koji vodi talijanski svećenik Aldo Trento. "Bio je jako dirnut", rekao je Trento nakon toga.

Papin posjet Paragvaju prate i brojni Argentinci, a očekuje se da će na misi u nedjelju koju će Papa predvoditi prije povratka u Rim.

Papa odao počast ženama Paragvaja, 'najveličanstvenijima u Americi'

Papa Franjo u subotu je u marijanskom svetištu Caacupe, 54 kilometra istočno od Asunciona, prijestolnice Paragvaja, govorio o snazi i ustrajnosti tamošnjih žena i nazvao ih "najveličanstvenijima" u Americi, izvješćuju agencije u nedjelju, posljednjeg dana papina putovanja u Latinskoj Americi koje ga je iscrpilo te je imao zdravstvenih tegoba.

Svetište Caacupe slovi kao vjerska prijestolnica Paragvaja gdje vjernici tradicionalno 8. prosinca slave Djevicu Mariju, majku Isusovu. Kao i prilikom dolaska u tu latinskoameričku zemlju u petak, Papa je u svetištu posebice odao počast ženama koje su tijekom godina rata i nevolja održale zemlju na okupu.

"Posebno bih htio spomenuti vas, žene, supruge i majke Paragvaja, koje su uz veliku cijenu i žrtve uspjele podići zemlju poraženu i uništenu ratom. Vi ste čuvarice sjećanja, žila kucavica onih koji su obnovili život, vjeru i dostojanstvo naroda", kazao je Papa.

U paragvajskom ratu od 1864. do 1870., zemlja se borila protiv saveza Brazila, Argentine i Urugvaja i izgubila skoro 80 posto muškaraca u porazu koji se smatra najkrvavijim ratom u Latinskoj Americi.

U kasnijim generacijama mnogi su muškarci imigrirali u druge zemlje, a Papa je istaknuo ulogu žena u tim razdobljima.

"Tada i sada, pronašle ste snagu da ne dopustite da se ova zemlja pogubi. Neka Big blagoslovi vašu ustrajnost, neka blagoslovi i osnaži vašu vjeru. Neka Bog blagoslovi žene Paragvaja, najveličanstvenije žene Amerike", rekao je Papa.

Nakon mise u Caacupeu posjetio je i dječju bolnicu u Asuncionu.

No dugi, iscrpljujući put u Južnu Ameriku uzeo je svoj danak i papa Franjo je osjetio zdravstvene tegobe uzrokovane niskim tlakom, ali je uspio ostvariti sve što je naumio i njegov raspored je ostao neokrnjen.

"Na sreću, nije ništa ozbiljno. Već se oporavio, radostan je i nasmiješen i s obzirom da se približava posljednji dan maratona, biti će dobro", kazao je liječnik Carlos Moringio.

Putovanje po trima zemljama Latinske Amerike 78-godišnji Papa je počeo 5. srpnja, a nastavio u Boliviji te Paragvaju, s cjelodnevnim aktivnostima i mijenjajući nadmorske visine i klimatske uvjete. Za Rim bi trebao poletjeti kasno u nedjelju.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!