SVE IM JE TLAKA

Ne rade, a ne žele učiti drugi zanat ni za 2000 kuna mjesečno

27.05.2009 u 09:48

Bionic
Reading

Dugoočekivane mjere aktivne politike u zapošljavanju za ovu godinu počet će se provoditi od 1. lipnja, i to sa zakašnjenjem u odnosu na lanjske zbog rebalansa državnog proračuna, kojim je za splitski Zavod za zapošljavanje osigurano ukupno 13 milijuna kuna za ovu i iduću godinu

Mjere su podijeljene u dvije glavne kategorije – sufinanciranje poslodavaca pri zapošljavanju u prvom redu mladih osoba bez radnog staža, dugotrajno nezaposlenih osoba, te osoba iznad 50 godina starosti, i financiranje obrazovanja, odnosno prekvalifikacije i osposobljavanja nezaposlenih za 26 programa deficitarnih zanimanja na tržištu rada, piše Slobodna Dalmacija.

'Za program prekvalifikacije predviđeno je oko šest milijuna kuna, što je dovoljno za osposobljavanje otprilike 550-600 osoba. Međutim, problem nam je što nemamo dovoljno zainteresiranih. Evo, prošle godine je kroz program prošlo tek 200 ljudi. Zabrinjava i podatak da je od 3300 anketiranih na Zavodu, samo njih 1100 izrazilo želju za prekvalifikacijom, a to je tek trećina ispitanih. Svi se žale da nemaju posla, a kad imaju priliku dobiti još jedno zanimanje, kažu da žele raditi u svojoj struci, gdje se trenutno ne mogu zaposliti, čak se neki i uvrijede kad im ponudite program dodatnog obrazovanja', požalio se Miroslav Delić, pročelnik splitskog Zavoda za zapošljavanje.

Novost je da se od ove godine mjerama financiranja obrazovanja, kao i sufinanciranja zapošljavanja mladih bez radnog staža i starijih od 50 godina mogu koristiti osobe čim se prijave na Zavod, umjesto dosadašnje prakse da u evidenciji moraju biti barem šest mjeseci.

Također, od ove godine poslodavci koji uđu u program spomenutog sufinanciranja kao uvjet ne moraju imati povećanje broja zaposlenih u razdoblju od godine dana, već je dovoljno imati isti broj radnika, samo taj broj ne smije biti u padu, jer onda nema pravo na novčana sredstva od Zavoda, koji u pravilu financira polovicu plaće novog zaposlenika u trajanju od osam do 12 mjeseci, ovisno o njegovu statusu na Zavodu.

Ostali su uvjeti uredno poslovanje tvrtke i redovito isplaćivanje plaća radnicima. Zanimljivo je napomenuti da za vrijeme programa prekvalifikacije i osposobljavanja trošak obrazovanja pokriva Zavod, a polaznicima još mjesečno isplaćuje 1600 kuna naknade plus troškove prijevoza do 300 kuna

Od ove godine Zavod će subvencionirati troškove javnih radova (komunalni, humanitarni radovi, rad u raznim udrugama i sl.), gdje se mogu sezonski prema potrebi naručitelja zaposliti osobe starije dobi koje su dugo nezaposlene.

Za dugotrajno nezaposlene koji su u evidenciji najmanje jednu godinu, a najviše tri godine, Zavod pokriva 75 posto troškova plus prijevoz, a ostatak lokalna zajednica. Nezaposlenima preko tri godine Zavod plaća 100 posto troškova plus troškove prijevoza do 300 kuna. I ovdje je problem s odazivom – prošle godine se u program uključilo tek 56 osoba.