RIJETKA PRILIKA

Ne propustite susret Mjeseca, Venere i Saturna!

07.01.2016 u 15:30

Bionic
Reading

Budu li vremenske prilike dozvolile, narednih jutara, a posebice u petak 8. siječnja neposredno prije svitanja zvjezdoljupci će imati priliku prisustvovati rijetkom nebeskom spektaklu – na jugoistočnom horizontu vidjet će se konjunkcija triju nebeska tijela Mjeseca, Venere i Saturna.

Mjesec će biti djelomično pun, u dvadeset i šestom ili sedmom danu svojeg ciklusa, a sjajna Venera i nešto manje sjajan Saturn pridružit će mu se na nebu formirajući krasan trokut.

Kako je to izgledalo jutros iz Vidulina u Istri možete vidjeti na gornjoj fotografiji koju nam je poslao astronom amater Marino Tumpić.

'Iako je vrijeme proteklih dana i noći bilo kišovito i oblačno, nešto prije jutrošnjeg svitanja se razvedrilo i dozvolilo pogled na ne baš čest prizor', piše nam Tumpić.

Kompozitna slika napravljena je fotoaparatom Canon S2IS montiranim na stalku, a složena je od dvije fotografije.

No vodite računa o tome da će se već u petak ujutro Mjesec odmaknuti dok će planeti zamijeniti mjesta - Saturn će se naći iznad Venere.

Mada Saturn na nebu izgleda mnogo manji, u stvarnosti je mnogo veći. Efekt je posljedica činjenice da je Venera od nas udaljena nepunih 180 milijuna km dok je Saturn devet puta dalje (oko 1,6 milijardi km). Mjesec je od Zemlje udaljen između 363,104 km i 405,696 km.

Sve planete u konjunkciji moći ćete vidjeti golim okom i fotografirati fotoaparatom ili običnim mobitelom.