velike oscilacije

Ne pratimo svjetske trendove: Kad se Hrvati vjenčavaju, a kad razvode?

01.05.2023 u 12:48

Bionic
Reading

Recentno međunarodno istraživanje pokazalo je da su muškarcima nakon dobitka na lutriji porasli izgledi da će se oženiti ili ostati u braku, a novopečenim bogatašicama povećala se vjerojatnost za razvod. Osnažena je teza da muškarci i žene cijene različite kriterije pri odabiru partnera, a poljuljano uvjerenje da mladi odgađaju brak dok ne postignu financijsku stabilnost. A kakvi su bračni trendovi u Hrvatskoj?

Velika zajednička studija Sveučilišta New York, Štokholmske ekonomske škole i Sveučilišta u Barceloni pokazala je, između ostalog, da je sretni zgoditak gotovo udvostručio kratkoročnu vjerojatnost žena za razvod, dok je deblji novčanik kod muškaraca - neovisno o braku - povećao izglede da će imati više djece. Učinci naglog bogaćenja na oba spola najveći su među onima s niskim primanjima, pri čemu se pokazalo da žene u toj kategoriji nisu pohrlile u brak nakon dobitka na lutriji.

U Hrvatskoj, općenito, nema velikih oscilacija oko broja sklopljenih brakova. Uz izuzetak udarne pandemijske 2020. godine, kada se broj novosklopljenih brakova survao na rekordno niskih 15.196, u posljednjem desetljeću godišnje u bračnu luku uđe oko 20.000 parova. Postpandemijske brojke nisu sustigle taj prosjek: 2021. sklopljena su 18.203 braka, a lani 18.558, no to još uvijek nije dovoljno da bi se dijagnosticirao silazni trend.

Ulazak u bračnu zajednicu kontinuirano se odgađa. Daleke 1989. prosječna starost nevjeste bila je 23 godine, a mladoženje 27 godina. Prije 20 godina 'prosječna' nevjesta imala je 25 godina, a ženik 28. U međuvremenu, prosječna starost nevjeste popela se na 29, a ženika na gotovo 32 godine.

Oscilacije među ženicima nešto su manje nego među nevjestama, a najveći skok bilježi se kod žena koje su stupile u brak u dobi od 40 do 44 godine: 2012. bilo ih je 496, a 2021. čak 782.

U evidentiranom desetljeću ponešto je pao i broj razvoda, pa se tako 2012. razvelo 5659 bračnih parova, a 2021. njih 5100 - s time da je 'kritično' bilo 2016., kada je iz bračne luke isplovilo 7036 parova.

Drastično je pak opao broj maloljetničkih brakova. U Hrvatskoj maloljetnici mogu ući u brak kad navrše 16 godina, ali za to moraju tražiti specijalno sudsko dopuštenje. Obiteljski zakon propisuje da će sud saslušati maloljetnu osobu koja je zatražila dopuštenje za sklapanje braka, njezine roditelje ili skrbnike, kao i željenog bračnog druga ili družicu. Također, sud mora pribaviti mišljenje centra za socijalnu skrb i 'ispitati okolnosti važne za odluku', a pozitivno rješenje donosi se uz procjenu da je osoba mentalno i tjelesno zrela za brak te da je njegovo sklapanje u skladu s njezinom dobrobiti.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, od 2012. do 2021. broj 'golobradih' ženika do navršene 19. godine života pao je sa 168 na 54. U istom razdoblju broj nevjesta u toj dobi smanjio se s 936 na 277. Konkretno, u Hrvatskoj se 2012. vjenčalo dvoje 16-godišnjaka, ali i 27 njihovih vršnjakinja, dok se 2021. u toj dobi oženio tek jedan mladić, a udalo šest djevojaka. Broj vjenčanih 17-godišnjaka pao je s pet na jednog, a 17-godišnjakinja s 55 na sedam. Netom po dosezanju punoljetnosti, u 18. godini života, u brak je 2012. ušlo 47 ženika, da bi ih 2021. bilo osam, dok je broj udanih 18-godišnjakinja pao s 324 na 91.

U svojim zahtjevima za dopuštenjem braka, maloljetnici kao motiv najčešće navode trudnoću ili rođenje djeteta, no sudovi i u tim slučajevima daju zeleno svjetlo tek ako utvrde da je osoba mentalno i tjelesno zrela za brak.

Gdje se najviše vjenčavaju mlađi od 19 godina?

Godine 2021. brak je u Hrvatskoj sklopilo ukupno 54 ženika i nevjesta mlađih od 19 godina. Po jedan takav brak registrirale su Krapinsko-zagorska, Sisačko-moslavačka, Karlovačka, Bjelovarsko-bilogorska, Primorsko-goranska, Ličko-senjska i Požeško-slavonska županija, po dva Varaždinska, Virovitičko-podravska, Brodsko-posavska, Zadarska, Osječko-baranjska, Šibensko-kninska i Istarska županija, po tri Koprivničko-križevačka, Vukovarsko-srijemska, Dubrovačko-neretvanska i Međimurska županija, pet ih je sklopljeno u Zagrebačkoj, šest u Gradu Zagrebu, a čak deset brakova s bračnim drugovima i/li družicama mlađim od 19 godina sklopljeno je u Splitsko-dalmatinskoj županiji.