BRANITELJSKI PROSVJED

'Ne nosite razne kape, uzmite samo hrvatsku zastavu'

24.02.2011 u 12:42

Bionic
Reading

'Moja je stranka hrvatska država', jednoglasni je zaključak organizatora prosvjeda iz redova braniteljske populacije koji će se u subotu održati na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Organizatori prosvjeda na čelu s generalom Željkom Sačićem kažu kako je nezadovoljstvo branitelja, ali i seljaka, sindikata i ribara koji će im se pridružiti, usmjereno prema političkim elitama te svima onima koji su bili ili jesu na vlasti

'Prosvjed će biti miran i dostojanstven, na ponos hrvatskog naroda. Dat ćemo do znanja političkim elitama da je njihov način vladanja gotov', rekao je Sačić te istaknuo da je prosvjed isprovociran 'nepravdom koja je počinjena Tihomiru Purdi'. Kaže kako je njegov progon toliko nepravedan da je solidarizirao javnost.

Protiv političke elite

Sačić je istaknuo da se iza organizatora prosvjeda ne krije nijedna stranka: riječ je o pojedincima, predstavnicima braniteljskih udruga te inicijativa. 'To je inicijativa čestitih ljudi koji ne mogu trpjeti da se njima manipulira i da ih se gazi te da ih se tretira kao marginalce, kao teret društvu, balast za ulazak u Europsku uniju', zaključio je Sačić u emotivnom obraćanju novinarima u prostorijama Hvidre Črnomerec.

Organizatori prosvjeda ističu da će u subotu biti jedinstveni kao što su bili i za vrijeme Domovinskog rata. Činjenicu da se razdor između središnjice Hvidre na čelu s HDZ-ovcem Josipom Đakićem i ostalih branitelja produbio te da će u subotu članovi Hvidre biti na prosvjedu, a čelnici braniteljskih udruga na Policijskoj akademiji gdje je Đakić organizirao okupljanje županijskih čelnika, Sačić je komentirao sljedećim riječima: 'Naši su se suborci igrom slučaja našli uz vladajuće, no i oni će biti u subotu s nama.'

Prosvjedni rekviziti

Sačić je svima koji im se misle pridružiti u prosvjedu poručio da dođu ponosni, 'neka ne nose nikakve kape, neka dođu sa zastavama'. Poziva i one koji na prosvjed ne mogu doći da trobojnicu istaknu na pročeljima svojih domova.

Thompson, Matijašević, ribari, seljaci…

Tehnički organizator prosvjeda je Udruga hrvatskih branitelja 1990-1996. koja je okupljanje na glavnom zagrebačkom trgu i prijavila policiji. Za sigurnost i red bit će zaduženi redari iz braniteljskih redova te profesionalni zaštitari. Sačić kaže da su sredstva za plakate, letke te razglas sami sakupili, dok je Grad Zagreb poklonio struju i pozornicu.

Marko Perković Thompson će izvesti nekoliko svojih pjesama te će se obratiti okupljenima. Uz njega govorit će i Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge sindikata, predstavnik seljačkih udruga, predstavnik ribara, general Željko Sačić, vukovarski branitelj Petar Janjić Tromblon…

Od glasnogovornice PU zagrebačke Jelene Bikić saznajemo da za subotu nije predviđena posebna regulacija tramvajskog prometa preko Trga bana Jelačića. Ipak, ovisno o procjeni policije i broju prosvjednika, Bikić ne isključuje da bi do toga moglo doći.

Vekić se zabunio?

Jučer je ratni ministar unutrašnjih poslova i predsjednik Hrvatske straže Ivan Vekić rekao da je subotnji prosvjed 'navlakuša HDZ-a i Ministarstva branitelja'. 'Tzv. prosvjednici će u 12 sati doći na dogovor u Ministarstvo branitelja, da bi u 13 sati otišli na Trg dati podršku nesposobnoj vlasti i time zaključili priču. Ne nasjedajte!', poručio je Vekić javnosti.

Sačića smo zamolili za komentar ove Vekićeve izjave s obzirom da je ratni ministar unutrašnjih poslova podržavao najavljene prosvjede. Sačić kaže da je riječ o nesporazumu. 'Vekić je mislio na skup na Policijskoj akademiji središnjice Hvidre', rekao je i dodao da se čuo s Vekićem, koji planira doći na prosvjed.

Organizirani dolazak branitelja iz cijele Hrvatske

Svoj su dolazak u Zagreb najavili branitelji iz Dalmacije, Istre, Rijeke, Slavonije i sjeverne Hrvatske. Uglavnom je riječ o organiziranim dolascima autobusima, dok će se prosvjed u istoj organizaciji održati u nedjelju na splitskoj Rivi.