ivo goldstein

'Ne možemo ustaše i domobrane, odnosno HOS, zvati hrvatskom vojskom. Neoustaštvo je karcinom društva i to se mora maknuti'

04.06.2022 u 11:13

Bionic
Reading

Povjesničar Ivo Goldstein i dugogodišnja djelatnica Hrvatskog povijesnog muzeja te umirovljena muzejska savjetnica Nataša Mataušić za N1 su, među ostalim, komentirali odnos hrvatske vlasti prema NDH

Na pitanje je li Hrvatska poduzela korake da spriječi povijesni revizionizam, Mataušić je odgovorila da nije i da je za sve to kriva politika.

'Političari će doći u Jasenovac i govoriti da je NDH bila zločinačka, ali će odmah nakon toga odobriti Thompsonov koncert. Tu je i pozdrav ZDS koji nije nikakav stari pozdrav nego je pod tom sintagmom tisuće ljudi slano u logore', rekla je Mataušić za N1 televiziju. Goldstein se nadovezao tvrdnjom kako uvijek ima ono 'ali'.

'Ali, onda imate ali. Deset dana nakon Jasenovca se ide na Bleiburg i tamo se govori da je tamo stradala hrvatska vojska. Ustaše i domobrani nisu bili hrvatska vojska, oni su borili protiv hrvatske vojske, a to su bili partizani. Ne moramo partizane zvati hrvatskima, ali ne možemo ustaše i domobrane, odnosno HOS, zvati hrvatskom vojskom. Ne može se govoriti da je tamo ubijeno 200 tisuća ljudi, ne može se govoriti da su tamo ubijani žene i djeca jer to nije istina. Ne može se pričati o NDH kao o državi hrvatskog naroda kad je ona bila zločinačka i izdajnička. To neoustaštvo je karcinom hrvatskog društva i to se mora maknuti. ZDS je vrh ledene sante', zaključio je Goldstein.

  • +19
Polaganje vijenaca na Mirogoju povodom 77. obljetnice Bleiburga Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL