IVO JOSIPOVIĆ U MEDULINU

'Ne možemo pobijediti Njemačku ili Francusku'

13.09.2010 u 11:39

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Ivo Josipović danas je u Medulinu otvorio Politološku ljetnu školu, koja je na temu 'Političke i sigurnosne pojave i procesi u Jugoistočnoj Europi' okupila 30-ak sudionika iz Hrvatske, Srbije i Slovenije

Predavači na skupu su profesori s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Fakulteta političkih nauka u Beogradu te Fakulteta društvenih znanosti Sveučilišta u Ljubljani.

U obraćanju studentima i predavačima, predsjednik Josipović je istaknuo kako smatra da je dio hrvatske europske politike i njezina regionalna politika.

'Suradnja sa zemljama u regiji i najbolji mogući odnosi su dio našeg puta u Europu, a Hrvatska - kada bude u prilici da kao članica Europske unije utječe na procese u Europi - zasigurno će utjecati na to da naše susjedne zemlje postanu članice EU, naravno kada ispune sve uvjete', kazao je Josipović.

Napomenuo je kako i ovu Politološku ljetnu školu s tom temom 'Političke i sigurnosne pojave i procesi u Jugoistočnoj Europi' smatra dijelom borbe za načela suradnje, pomirbe i zajedničke europske budućnosti.

Ocijenio je dragocjenom suradnju koju Sveučilište u Zagrebu ima s Univerzitetom iz Beograda i s ljubljanskim Sveučilištem, naglasivši da je to jedan od oslonaca regionalne znanstvene suradnje.

'Mislim da sve zemlje u regiji, ne samo one iz bivše Jugoslavije, mogu i moraju surađivati, jer zemlje koje ne surađuju, nužno zaostaju jer su zatvorene i ne vide dalje od svojih granica, što u konačnici nije dobro', rekao je predsjednik Josipović. Dodao je kako je svima u regiji u interesu suradnja, kojoj je kao proces jedna od važnijih značajki upravo put u Europu.

'Slovenija je članica EU-a, Hrvatska će to postati vrlo brzo a siguran sam da će Srbija i Crna Gora te BiH vrlo brzo, u dogledno vrijeme s povijesnog aspekta gledano, biti članice EU-a. To nam je zajednički interes zbog sigurnosti, partnerstva i prosperiteta ove regije', kazao je Josipović.

Naime, dodao je, dobra suradnja između zemalja u regiji i buduće zajedničko članstvo u EU, pridonose sigurnosti, a ujedno je došlo vrijeme 'da se uvede i partnerstvo kojeg treba suprotstavljati liderstvu'.

'Vrlo često politički procesi između različitih zemalja zakočeni su upravo zbog nadmetanja koja je zemlja lider i glavna. Nema dobrog rezultata u regiji ako netko pretendira biti gazda i glavni. Partnerstvo i razumijevanje vlastitih ali i tuđih interesa je ključ uspjeha', rekao je Josipović. Dodao je kako upravo partnerski Hrvatske i Slovenije odnosno Hrvatske i Srbije to najbolje pokazuju.

U tom kontekstu kazao je da je važan i prosperitet kada se govori o ekonomskim aspektima.

'Tko god misli da naša zemlja globalno gledajući može na velikom tržištu pobijediti jednu Njemačku ili Francusku, taj nije realističan. Ključ našeg gospodarskog uspjeha je širenje tržišta. Svi moramo povećati svoj izvoz i ojačati svoje ekonomije na regiju, ali i na druga tržišta', zaključio je predsjednik Josipović.

Politološka ljetna škola održava se pet dana u medulinskom hotelu Belvedere.