KOSOR PROTIV POSKUPLJENJA STRUJE

'Ne mogu građani plaćati HEP-ov minus'

11.05.2010 u 12:54

Bionic
Reading

'Ne smije doći do poskupljenja struje sve dok se ne dovrši restrukturiranje energetskog sektora', rekao je predsjednik HSLS-a Darinko Kosor, usprotivivši se tako najavi Jadranke Kosor o poskupljenju

Istaknuo je kako građani ne smiju ispaštati zbog 'neracionalnog poslovanja i loših poteza Uprave HEP-a'. Ova je godina najteža od rata i nema razloga za nova poskupljenja', smatra Kosor.

HSLS je na današnjoj konferenciji za novinare predstavio prijedloge Odbora za energetiku i okoliš. Kosor kaže da njegova stranka podržava Vladine mjere gospodarskog oporavka, no smatra da je bilo potrebno više od dvije rečenice, koliko se energetika spominje u Vladinu programu.

U HSLS-ovu odboru sjedi 15-ak stručnjaka i znanstvenika na području energetike. Opsežan program prije desetak su dana poslali predsjednici Vlade. Sljedećih se godina u energetiku planira uložiti u Hrvatskoj šest milijardi eura, stoga je potrebno probleme energetike objediniti na jednom mjestu.

Jedna od mjera HSLS-a stoga bi bilo osnivanje Ministarstva energetike, rudarstva i okoliša, na čijem bi se čelu mogao naći netko iz Odbora. HSLS-ovci su Vladi ponudili niz konkretnih mjera: u energetskom sektoru potrebno je odijeliti segmente koji su u službi javnog dobra, poput elektro mreže od tržišnih segmenata, u koje spadaju elektrane. Smatraju da se velike investicije u energetici, poput gradnje elektrana, moraju izvoditi privatnim kapitalom, a ne državnim.

Predlažu i obračunavanje cijene struje prema tarifnim modelima, kao u telekomunikacijskim tvrtkama. Na taj bi se način struja kupovala kao na burzi. Prema njihovu prijedlogu, cijena struje određivala bi se isto kao što se kod nas određuje cijena goriva. Kada cijena na svjetskom tržištu raste, raste i kod nas. Isto je i kada cijene padaju.