MINISTAR PRAVOSUĐA

'Ne legaliziramo droge, fokusiramo se na dilere'

17.03.2012 u 16:27

Bionic
Reading

Obeštećenje žrtava holokausta ne znači da je današnja Hrvatska sljednica NDH, upozorio je ministar pravosuđa Orsat Miljenić u intervjuu za Večernji list, u kojemu se dotakao i ostalih problema u svojem resoru

'Ako su neki od ovršitelja pretrpjeli štetu zbog odluke o odustajanju od ovršiteljske službe, postoje mehanizmi za ostvarenje naknade štete i u tome ćemo im, u sklopu zakona, maksimalno izaći u susret', poručio je Miljenić u intervjuu za subotnje tiskano izdanje Večernjaka.

'Maksimalno će se paziti da se dužnika zaštiti od manipulacija, eventualne dvostruke naplate, mogućih krivotvorina ili šikaniranja u provođenju postupka. Ipak, naglasak je na tome da se obaveze moraju naplatiti, odnosno izvršiti. Ostaje klasična sudska ovrha, ali će veći naglasak biti na naplati putem Fine, koja je lani naplatila više od 10 milijardi kuna', kazao je Miljenić te dodao da se razmišlja o uvođenju osobnog bankrota i financijskih tutora za one koji troše preko mogućnosti.

Što se tiče pitanja opijata, poručuje da ne legaliziraju droge, nego da 'žele fokus staviti na dilere i krijumčare, a da žrtve trebaju biti u zoni prekršaja, što, uostalom, već godinama traže ljudi iz prakse – DORH i policija - te predlažu stručnjaci'. Otprilike 60 posto predmeta na županijskim kaznenim sudovima, iako među njima ima i ozbiljnih slučajeva, odnosi se na posjedovanje droge i jednostavnije oblike preprodaje koji ne obuhvaćaju organizirane skupine, istaknuo je ministar.

Govoreći o Zakonu o povratu, kazao je da ga ne smatra dobrim i da je njime mnogima nanesena nova, a ne ispravljena stara nepravda te istaknuo da obeštećenje žrtava holokausta ne znači da je današnja Hrvatska sljednica NDH, nego je riječ o simboličnom obeštećenju kao potpori židovskoj zajednici u Hrvatskoj i priznanju njezinih stradanja.