tri glavne faze

Naziru se detalji reforme zdravstva; revidirat će se liste posebno skupih lijekova, smanjuje se broj bolnica...

13.06.2022 u 09:50

Bionic
Reading

Pacijenti će više izravno plaćati usluge liječenja, piše u ponedjeljak Jutarnji list, otkrivajući detalje reforme zdravstva koju najavljuje ministar Vili Beroš

Već do kraja ove godine objedinit će se javna nabava za 23 kategorije proizvoda u bolnicama, revidirat će se lista posebno skupih lijekova i donijeti cjelovita nova regulativa za sve lijekove, HZZO će revidirati sve osiguranike i uskladiti se s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, uvest će se opći sistematski pregledi i propisati pravila za privatni rad liječnika.

Samo ovim mjerama zdravstveni bi proračun ove godine trebao uštedjeti 600 milijuna kuna.

U razdoblju od 2023. do 2026. godine izjednačit će se koeficijenti specijalista na primarnoj i bolničkoj razini, profesionalizirat će se menadžment zdravstvenih ustanova, povećat će se broj liječnika i sestara koji se usavršavaju za primarnu i hitnu medicinu.

Tijekom 2024. doći će do spajanja bolnica, čiji će se broj smanjiti sa 62 na 20, stacionarno liječenje trebalo bi se sniziti za deset posto, ono u dnevnim bolnicama povećati za 20 posto, a prosječan broj dana liječenja smanjit će se sa sadašnjih devet na sedam. U 2025. provodit će se digitalizacija.

Do 2030. godine zdravstveni pokazatelji u Hrvatskoj trebali bi se izjednačiti s onima EU-a. Obrisi su to tri glavne faze provedbe reforme zdravstva iz prezentacije od 60-ak stranica koja je ovih dana predstavljena ravnateljima većih bolnica, članovima Hrvatske liječničke komore i predstavnicima udruga u zdravstvu, sveukupno 20 stručnjaka koji čine savjetodavno tijelo ministra Vilija Beroša.

- Ustrajni smo da promijenimo sustav, da stabiliziramo financije, kategoriziramo bolnice, da zaposlenici budu zadovoljni. Na reformi se još radi, stalno se dorađuje i u tome sudjeluju svi relevantni dionici iz različitih sektora - kaže ministar.

Da bi se uopće krenulo u reformu tijekom ove godine, nužno je riješiti zakonsku regulativu te bi novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti i Zakon o zdravstvenom osiguranju trebali biti gotovi do kraja 2022.

Među glavnim razlozima zbog kojih se kreće u reformu navodi se da Hrvatska izdvaja za zdravstvo tri i pol puta manje od prosjeka EU-a (930 naspram 3197 eura po stanovniku), da samo trećina stanovnika plaća zdravstveno osiguranje, da imamo 62 bolnice na četiri milijuna stanovnika te da je istodobno rast plaća u zdravstvu od 2016. godine do danas iznosio visokih 40,5 posto, piše novinarka Jutarnjeg lista Ivana Krnić.