gomilanje lista čekanja

Berošev 'udar' na liječnike: Naložio sam ravnateljima bolnica analizu rada svih onih koji rade i kao privatnici

02.06.2022 u 18:41

Bionic
Reading

O dvojnoj praksi u zdravstvenom sustavu priopćenjem se oglasio ministar zdravstva Vili Beroš navodeći kako je svim ravnateljima zdravstvenih ustanova naložio analizu učinkovitosti djelatnika koji rade i u javnom i u privatnom sektoru

Ministar zdravstva Vili Beroš oglasio se priopćenjem o dvojnoj praksi. Njegovo priopćenje prenosimo u cjelosti:

'Kombinacija javnog i privatnog uobičajena je pojava u svim zdravstvenim sustavima razvijenih zemalja, u kojima, upravo kombiniranjem javnih i privatnih potencijala, pruža se optimalna zdravstvena zaštita svim građanima. No, kada s jedne strane svjedočimo gomilanju listi čekanja u javnim zdravstvenim ustanovama, a s druge strane, vidimo pojačano oglašavanje zdravstvenih ustanova u kojima u dopunskom radu rade i liječnici iz javnih zdravstvenih ustanova, tada nije riječ o dobro uređenoj kombinaciji javnog i privatnog pružanja zdravstvene zaštite. Takva situacija može utjecati na ostvarivanje zdravstvene zaštite pacijenata i dovesti do diskriminiranja onih koji nemaju financijske resurse za liječenje u privatnom sektoru.

Jednaka nepravda se čini i marljivim kolegama u javnom zdravstvu koji ispunjavaju svoje obveze i nerijetko preuzimaju teret kolega kojima je glavni posao postao onaj u privatnom sektoru.

Kao ministru zdravstva koji dolazi iz javnog zdravstvenog sustava, takva praksa, ukoliko je prisutna, je neprihvatljiva te sam naložio svim ravnateljima zdravstvenih ustanova analizu učinkovitosti djelatnika koji rade u oba sektora odnosno u kojoj dinamici i terminima pružaju zdravstvene usluge. Uz navedeno, u skorašnje vrijeme struka će donijeti norme prihvatljive duljine čekanja za svaku pojedinu uslugu vodeći računa o dijagnozi pacijenta kao i tijeku daljnjeg liječenja, te ukoliko postoje liste čekanja veće od preporučene, dovest će se u pitanje dozvola za rad pojedinih liječnika i u privatnom sektoru.

Na tom tragu će biti predložena zakonska regulativa u sklopu izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti koje se donose krajem godine. Ponavljam i ponovit ću opet, zdravstveni sustav postoji radi pacijenata, a ne obrnuto. Tom paradigmom se upravo vodimo i u reformskim mjerama u kojima je pacijent u samom središtu zdravstvenog sustava', navodi se u priopćenju ministra Beroša.