MIGRANTSKA KRIZA

NATO kreće u suzbijanje krijumčara ljudi

07.03.2016 u 08:29

Bionic
Reading

NATO je odlučio proširiti svoju misiju na suzbijanju krijumčara ljudima u Egejskom moru, prenose agencije. U svom priopćenju NATO podsjeća kako su brodovi Alijanse već prikupili informacije i izvršili monitoring u Egejskom moru, ali da će njihova aktivnosti 'biti proširena na teritorijalne vode'

NATO je prošlog mjeseca dogovorio - na zahtjev Turske, Njemačke i Grčke - da se u Egejsko more pošalju brodovi na mjestima koja su tranzitno područje za izbjeglice.
'Naši zapovjednici definirali su područje djelovanja u konzultacijama i koordinaciji s Grčkom i Turskom', navodi se u priopćenju.

Još se ističe da će se NATO povezati s obalnim stražama Grčke i Turske koje se bore za zaštitu izbjeglica od krijumčarskih bandi.

Priopćeno je i kako proširenje misije NATO-a znači i veću suradnju s agencijom Frontex, prenosi AP.

Dodatni brodovi na istočni Mediteran

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg je najavio da će Alijansa sada djelovati i u grčkim, i u turskim teritorijalnim vodama te dodao da će još brodova biti upućeno u istočni Mediteran.

'Bavit ćemo se izviđanjem, prikupljanjem informacija i dijeljenjem tih informacija s turskom i grčkom obalnom stražom i Frontexom. Pomagat ćemo im u upravljanju migrantskom i izbjegličkom krizom, te presjecati linije ilegalnog krijumčarenja', kazao je Stoltenberg.
Prema njegovim riječima, još NATO brodova će biti upućeno u istočni Mediteran.

'Njemačkim, kanadskim i turskim brodovima, raspoređenim 11. veljače, pridružili su se i grčki', naveo je Stoltenberg.

Dodao je i kako je Francuska najavila upućivanje broda, te se očekuje da će i druge saveznice učiniti isto.
Dio Mediterana između Grčke i Turske je ključno područje preko koje krijumčari prevoze desetine tisuća izbjeglica prema zemljama EU, podsjeća AP.