PORUKA IZ SINDIKATA PREPOROD

Nastavnicima ne treba nadzirati radno vrijeme!

09.01.2012 u 11:55

Bionic
Reading

Predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić poručio je ministru obrazovanja Željku Jovanoviću da se na početku obnašanja svoje dužnosti prvo trebao baviti analizama, a potom i najavama. 'Nije trebao ići putem prethodnika jer je izrekao reciklirane najave kakve slušamo 10-ak godina. Dakle, prvo analiza, a onda najava', upozorio je Stipić

Prvi test za ministra obrazovanja Željka Jovanovića, po mišljenju će sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod, biti donošenje proračuna za 2012. Upozorili su, pak, da 'najava smanjenja plaća u javnim službama i najava povećanja izdvajanja za školstvo - međusobno proturječe'.

'Povećano izdvajanje za obrazovanje i približavanje nedostižnoj granici od pet posto BDP-a, kroz koje bi se i osiguralo barem izjednačavanje prosječnih plaća u školama s prosječnim plaćama u državi, trebaju biti ne samo najvažniji politički cilj ministra Jovanovića, nego i rješenje koje će omogućiti realizaciju svih pomaka koje najavljuje ministar', rekao je Željko Stipić, čelnik Preporoda.

Upozorio je da bi najavljeno rezanje plaća u javnim službama ponajprije pogodilo one koji imaju najmanje, a takvima, s prosječnim plaćama od 4.850 kuna, smatra učitelje. Oni, naime, imaju 500 kuna niže plaće od državnog prosjeka.

Istodobno je i podsjetio da su izdvajanja za obrazovanje u Hrvatskoj, a iznose četiri posto BDP-a, daleko ispod europskog prosjeka, pa je za europskih 5,6 posto simbolično rekao da 'za nas nisu Medvednica, nego Himalaja'.

Svjestan da su izdvajanja za obrazovanje problem koji se ne može riješiti u prvih 100 dana u fotelji novog ministra, naveo je nekoliko rješenja za koje vjeruje da se mogu vrlo brzo riješiti, a konkretno se odnose na nepotrebnu administraciju u sustavu obrazovanja.

Stipić je, tako, predložio ukidanje evidentiranja radnog vremena, nazivajući taj posao 'suvišnim, nepotrebnim i uvredljivim', potom ukidanje ocjenjivanja bez tzv. vremenika te produženog stručnog postupka. Na kraju, založio se i za poboljšanje sustava E-matice

Željko Stipić je upitao i 'koliko košta uvođenje šest novih predmeta za 18.500 razrednih odjela u Hrvatskoj', ali i progovorio o najavljenom ukidanju zaključivanja ocjena na prvom polugodištu. Primjerice, Stipić je naveo da bi sat informatike od prvog do osmog razreda koštao oko 100 milijuna kuna.

'Ukidanje ocjenjivanja je složeniji problem koji se mora promatrati u kontekstu kvalitetnog ocjenjivanja. Problem su i asimetrična polugodišta jer je prvo znatno kraće od drugog. Moraju se podijeliti u dva simetrična dijela i da polugodište doista bude polugodište', zaključio je Željko Stipić