obračun na autocesti

Gužva u Velikoj Gorici: DORH traži pritvor za 40 navijača, neki od njih se brane da uopće nisu sudjelovali u neredima

23.05.2022 u 10:18

Bionic
Reading

Nakon subotnjeg derbija na Maksimiru u masovnom sukobu navijača Hajduka s malobrojnim pripadnicima policije pokraj benzinske crpke Desinec na autocesti između Zagreba i Karlovca, ozlijeđeno je 20 policajaca te isto toliko pripadnika Torcide. U velikom neredu policajci su upotrijebili i vatreno oružje, a zbog kaosa koji su izgrednici izazvali, autocesta je bila zatvorena 12 sati. Uhićene su 44 osobe, a hoće li na mjesec dana u istražni zatvor - odlučivat će se tijekom dana na Županijskom sudu u Velikoj Gorici.

'Županijski sud u Velikoj Gorici ima saznanja da će tijekom dana Državno odvjetništvo u Velikoj Gorici predložiti određivanje istražnog zatvora za vrlo vjerojatno - svih 44 uhićenika. Prijedlozi za određivanje istražnog zatvora stizat će na odjel za istrage ovog suda, gdje su dežurne tri sutkinje', izjavila je glasnogovornica Županijskog suda u Velikoj Gorici Kornelija Blažeković.

Dodala je kako velika većina uhićenika ima svoje izabrane branitelje, a dvojica ili trojica su iskoristila svoje pravo na privremenog branitelja u trenutku uhićenja. Svi su, više manje ispitani, ili su još uvijek na ispitivanju pred DORH-om, prenosi HRT.

Jutarnji list doznaje da je tužiteljstvo zatražilo istražni zatvor za ukupno 40 navijača.

  • +12
Privođenje uhićenih navijača Hajduka na ispitivanje Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar

Kako doznaje Jutarnji list, neki od uhićenih navijača rekli su da su neopravdano privedeni jer da oni u samom napadu sudjelovali nisu. Također su dodali da su bili negdje u prvoj trećini dugačke kolone, a kad je promet stao i nije se moglo dalje, da su izašli iz vozila i krenuli pješice vidjeti koji je razlog zastoja i zašto se ne ide dalje.

Izvor: Pixsell / Autor: Slaven Branislav Babić/PIXSELL

'Nastao je opći metež, dimilo se i urlalo, a kad je policija zapucala prestravili smo se i pokušali pobjeći, ali su nas nedugo nakon toga, policajci koji su pješice došli s autoceste, opkolili i polegli na tlo uz ogradu', branio se jedan od mlađih uhićenih opetovano negirajući sudjelovanje u neredima. Negirao je i da je imao saznanja o eventualnom orkestriranom napadu na policiju pritom odbacujući kao možebitni razlog napada revolt nakon zabrane unošenja transparenata na stadion na nogometni sraz svog omiljenog kluba s Dinamom.

'Znate što sam ja prvo pomislio? Da su našu kolonu presreli i napali Boysi, eto to vam je prava istina', zaključio je uhićeni navijač.