epidemija bukti

Nastavljen drastičan rast: U Hrvatskoj gotovo dvostruko više novozaraženih koronavirusom nego prošlog utorka!

26.10.2021 u 09:00

Bionic
Reading

U protekla 24 sata zabilježeno je 3360 novih slučajeva, neslužbeno doznaje Jutarnji list

Riječ je o novom velikom porastu od gotovo sto posto u odnosu na utorak prije sedam dana, kada smo imali 1741 novozaraženog, piše Jutarnji. Prije 14 dana bilo ih je 1007. Broj evidentiranih testiranja u zadnja 24 sata je 10.761, što znači da je 31 posto testiranih osoba bilo pozitivno na koronavirus.

Drastičan rast broja novozaraženih bio je tema i emisije 'Otvoreno' na HRT-u u ponedjeljak, a među gostima bila je i pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš.

'Situacija je jako ozbiljna i zabrinjavajuća, imamo 70 posto promjenu u odnosu na protekle dane. Mislili smo da smo došli do platoa i stagnacije, ali sada vidimo da broj novozaraženih raste i tu smo gdje jesmo, moramo se pridržavati mjera i pametno postupati. Iako smo blizu toga da dođemo do 50 posto populacije koja je cijepljena, postoji globalno velik udio onih koji nisu cijepljeni', rekla je Bubaš.

  • +10
Cijepljenje na Zagrebačkom velesajmu Izvor: Cropix / Autor: Željko Puhovski

O tom problemu oglasio se i imunolog Stipan Jonjić.

'Bojim se da ovo nije vrhunac pandemije naprosto zato što trenutno znamo da imamo visok udio zaraženih među testiranima. Škole su počele okej prije više od mjesec dana, ali sada počinju fakulteti. Zatvaramo se svi više u prostorije, počelo je grijanje', rekao je Jonjić u emisiji Direkt RTL-a.

Zbog teške epidemiološke situacije počelo se špekulirati o online nastavi za školarce, no ministar obrazovanja Radovan Fuchs u ponedjeljak je rekao da će o tome odlučivati lokalni stožeri.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ