VREMENSKA PROGNOZA

Vraćaju se pravo ljeto i vrućine, evo kada se ponovno očekuje kiša

14.08.2023 u 06:08

Bionic
Reading

U novome tjednu većinom sunčano i vruće, na Jadranu uz tople noći, ali od utorka ne i sasvim stabilno.

Ponedjeljak u Slavoniji, Baranji i Srijemu ostaje sunčan, tek ponegdje s malo oblaka. Ujutro nakratko uz Savu ponovno može lokalno biti magle, a najniža temperatura bit će od 12 do 14 °C. Danju vruće - najviša temperatura između 30 i 32 °C, te slab do umjeren istočni vjetar.

Novi tjedan u središnjoj Hrvatskoj počinje s vedrinom, slabim vjetrom te još malo višom temperaturom. Rano ujutro bit će oko 15 °C, ponegdje uz mogućnost kratkotrajne magle, a poslijepodne vruće - oko 30 °C.

Na sjevernom Jadranu će temperatura zraka i u ponedjeljak rasti do 33 °C, a u Lici do 28 °C. Posvuda na zapadu zemlje obilje sunca, tek ponegdje u gorju popodne može biti male naoblake. U kotlinama ujutro mjestimice magla. Vjetar do umjeren sjeveroistočni, na sjevernom Jadranu u noći i ujutro slaba i umjerena bura, popodne vjetar s mora koje će biti mirno i malo valovito.

U Dalmaciji sunčano no u njezinoj unutrašnjosti poslijepodne postoji mogućnost za slab razvoj oblaka. Ujutro burin, a od sredine dana slab do umjeren većinom jugozapadni vjetar uz malo valovito more. Najviša dnevna temperatura od 30 °C na obali do 33 °C u zaobalju, a jutarnja podjednaka nedjeljnoj.

Topla noć bit će i na jugu Hrvatske, danju vruće - oko 30 °C, a u dolini Neretve i više. Sunce će dominirati nebom uz možda poneki oblačić nad kopnom, odakle će ujutro puhati burin. Poslijepodne pak uglavnom slab jugozapadnjak, na otvorenom u okretanju na sjeverozapadnjak uz moguće umjereno valovito more.

  • +34
Prepune plaže u Splitu Izvor: Cropix / Autor: Sasa Buric

U nastavku tjedna pretežno sunčano, ali ne i sasvim stabilno

Iako u nastavku idućeg tjedna u unutrašnjosti ostaje sunčano, ipak treba računati na slab do umjeren dnevni razvoj oblaka. Od srijede i na malo nestabilnije vrijeme, uz malu vjerojatnost za popodnevni lokalni kratkotrajni pljusak praćen grmljavinom. Vjetar većinom slab, u utorak ponegdje umjeren istočni i jugoistočni. Danju vruće, a jutra toplija.

Na Jadranu iduće noći tople, a najviša dnevna temperatura zraka između 30 i 34 °C. Prevladavat će sunčano, no na jugu ne i posve stabilno, pa poslijepodne postoji mogućnost ponekog pljuska i grmljavine, najvjerojatnije u utorak. Ujutro većinom burin, a poslijepodne slab i umjeren jugozapadnjak i sjeverozapadnjak, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.