AZBEST U VRANJICU

Nastavlja se dekontaminacija oko Salonita

10.05.2012 u 18:25

Bionic
Reading

Država i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode nastavit će postupak sanacije i dekontaminacije azbestnog otpada u krugu Salonita, tvornice u stečaju, a naplatu za poslove uklanjanja azbestnog otpada osigurat će uknjižbom založnog prava na nekretninu te tvrtke

Rekao je to danas pomoćnik ministrice za inspekcijske poslove Goran Heffer na kraju višesatnog sastanka održanog u Solinu na kojem se raspravljalo o teškoćama zbog zastoja u sanaciji i dekontaminaciji Salonita u Vranjicu.

Na sastanku koji je organizirala Hrvatska udruga sindikata (HUS), osim Heffera i njegovih suradnika, bili su i predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Agencije za zaštitu okoliša, Splitsko-dalmatinske županije, grada Solina, Udruge žrtava azbesta i vjerovnika - radnika u stečajnom postupku tog poduzeća koji je pokrenut prije deset godina, ali još nije završen.

Sudionici sastanka obišli su tvornički krug te obližnje obalno područje Kosice i Mravinačku kavu, područja koja su kontaminirana azbestnim otpadom i prijete, kako je upozoreno, zdravlju građana na splitskom području.

Heffer je nakon obilaska rekao novinarima da su se sudionici današnjeg sastanka na mjestu uvjerili da azbestni otpad iz tvorničkoga kruga još nije uklonjen unatoč inspekcijskim naredbama da se to učini. Dodao je da će njegovo ministarstvo provjeriti svu dosadašnju dokumentaciju vezanu uz sanaciju. Ona je, rekao je, na temelju vladine odluke iz 2006. godine počela 2007. po ugovoru koji je tada vlada sklopila s Institutom građevinarstva Hrvatske (IGH). Za sanaciju Mravinačke kave, koja je počela 2011., Heffer je rekao da se obavlja na temelju programa, a glede sanacije priobalnog područja provjerit će se dokumentacija.

'Ministarstvo je odlučno da se sanaciji Salonita i svega ostalog (Mravinačke kave i Kozice) pristupi najozbiljnije i počne privoditi kraju taj posao', poručio je Heffer na kraju današnjeg skupa u Solinu. U nekoliko današnjih rasprava Heffer je upozoravao da je problem Salonita 'crna rupa u Hrvatskoj u kojoj se zbog neuklanjanja azbestnog otrovnog otpada stanje pogoršava i ne može se više trpjeti'.

Predsjednik HUS-a Ozren Matijašević rekao je kako većinski vlasnik Salonita Jozo Ćurković nije uklonio azbestni otpad iz kruga tvornice, a sada je u bijegu u BiH zbog gospodarskoga kriminala.

'Većinski vlasnik Salonita u stečaju Ćurković, kojem se u Hrvatskoj na temelju DORH-ove optužnice sudi u odsutnosti za gospodarski kriminal, diktira stečajni postupak nad Salonitom, što otežava situaciju', ustvrdio je Matijašević.

Zastupnik radnika - vjerovnika tvrtke Salonita u stečaju odvjetnik Tomislav Krka rekao je kako je Ministarstvo zaštite okoliša u sanaciju Salonita dosad uložilo 70 milijuna kuna, ali ona, unatoč tomu, nije obavljena do kraja ni kvalitetno.

'Objekte Salonita treba srušiti jer oni su tako zagađeni azbestnim otrovom i otpadom da se i ne mogu iznajmiti, a eventualnom njihovom prodajom ne bi se mogli nadoknaditi dosadašnji troškovi sanacije i dekontaminacije', istaknuo je Krka. Po njegovim riječima, Državno odvjetništvo (DORH) već tri godine zastupa državu u sudskom postupku koji se vodi glede Salonita, ali taj sudski postupak, kako je rekao, 'stoji na nuli'.