NA SNAZI METEOALARM

Nastavak pljuskova s grmljavinom: Ni sljedeći tjedan ne izgleda puno bolje

26.05.2024 u 08:32

Bionic
Reading

U većini krajeva umjereno do pretežno oblačno, ponegdje s kišom te pljuskovima s grmljavinom. Pljuskovi lokalno mogu biti izraženiji, osobito u središnjoj Hrvatskoj, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za nedjelju

Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni i jugoistočni, na zapadu unutrašnjosti sjeveroistočni, a uz obalu ponegdje i bura, osobito na sjevernom dijelu lokalno s jakim udarima. Najviša dnevna temperatura zraka od 18 do 23, na istoku i ponegdje na Jadranu do 25 °C.

U zagrebačkoj, karlovačkoj, kninskoj regiji te u gorju na snazi je meteoalarm zbog obilne kiše i nevremena s mogućnosti grmljavine višom od 70 posto. Duž Velebitskog kanala te u srednjoj Dalmaciji očekuje se jak vjetar s udarima do 65 km/h.

Sljedeći tjedan slijedi sunčanije vrijeme s temperaturama do 27°C.

'Djelomice, na Jadranu i pretežno sunčano. Ujutro ponegdje u unutrašnjosti moguća magla. Sredinom dana i poslijepodne uz jači razvoj oblaka mjestimice kiša i grmljavina, uglavnom u Lici i unutrašnjosti Dalmacije. Vjetar uglavnom slab, na Jadranu ponegdje umjeren jugozapadni i sjeverozapadni, ujutro uz obalu bura. Najniža jutarnja temperatura od 9 do 14, na Jadranu između 14 i 19 °C. Najviša dnevna temperatura od 22 do 27 °C', najava je DHMZ-a za ponedjeljak.

'U ponedjeljak na kopnu mirnije, ujutro mjestimice uz maglu. Popodnevnih pljuskova može biti u Gorskoj Hrvatskoj i unutrašnjosti Dalmacije. Od utorka ponovno češća kiša, a uglavnom suho još će se zadržati na istoku Hrvatske. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverozapadni.

Srijeda u većini krajeva malo svježija. Dugotrajne stabilizacije nema ni na Jadranu. Samo će ponedjeljak biti većinom sunčan, a pokoji popodnevni pljusak može pasti u unutrašnjosti Istre. Uz više oblaka povremene kiše u utorak će biti uglavnom na sjeveru Jadrana, a u srijedu u Dalmaciji. Temperatura zraka bez izražene promjene', prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

HAK: Vozači oprez, mokri i skliski kolnici!

Kolnici su mjestimice mokri ili samo vlažni i skliski u Dalmaciji, Baranji, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, upozoravaju u nedjelju ujutro iz Hrvatskog autokluba (HAK), a vozače pozivaju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak, prenosi Hina.

Mogući su odroni. Zbog povremeno jakih pljuskova kiše moguće je naići na veću količinu vode koja se zadržava na kolniku.

Iz HAK-a upozoravaju i kako je na autocesti A3, između čvora Križ i čvora Popovača, uočen pas. Zbog pojačanih kontrola na ulasku u Sloveniju povremeno su moguća čekanja u prometu teretnih vozila, posebice na Bregani i Maclju. U pomorskom prometu nema poteškoća.

sve osim nogometa