biseri iz predsjedničke utrke

Naslušali smo se provala kandidata za Pantovčak. Izdvojili smo samo neke

17.12.2019 u 18:45

Bionic
Reading

Predsjednička utrka ušla je u samu završnicu, a jedanaestero kandidata u utrci za Pantovčak troši posljednju municiju u nadi da će baš oni biti izabrani već u ovu nedjelju ili 5. siječnja. Osim nerealnih obećanja izvan predsjedničkih ovlasti i međusobnih vrijeđanja, od početka službene kampanje imali smo prilike čuti niz bisera. Izrečena količina 'bisera' bila je, čini se, proporcionalna potrošenim sredstvima. Izdvojili smo samo neke

Aktualna predsjednica i kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović u Osijeku je kazala:

'Jakov, prenosim njegove pozdrave vama. On večeras nije mogao biti s nama zato jer je naša kći doputovala sa studija u Americi i netko mora brinuti o obitelji kad mene nema. Ali vas on srdačno pozdravlja.'

Međutim fotografije agencije Pixsell otkrile su da je Jakov Kitarović u to vrijeme bio na hokejaškoj utakmici u Sisku.

'Ne trebaju nam svađe, prepirke i izlike. U novom mandatu napravit ću još više, a otvorit će se i nova radna mjesta jer imam dogovore sa stranim državama da im šaljemo naše ljude na obuku i da se oni vrate u Hrvatsku, da ovdje rade preko interneta i zarađuju 8000 eura', rekla je također u Osijeku.

Naknadno je premijer Andrej Plenković objasnio kako je riječ o razgovorima koje je Grabar Kitarović vodila s dužnosnicima i državnicima Izraela za djelatnost ljudi koji bi obavljali poslove u ICT sektoru. Uslijedila je salva kritika: informatički stručnjak Lucijan Carić rekao je da je riječ o nebulozama.

Tijekom skupa u Rijeci pak navela je da ju se proziva zbog sučeljavanja, ali i dodala da se 'ne boji ničega, ni istarskog goveda, ni konja, ni boksača'.

Ono što je posebno dignulo prašinu bila je izjava u razgovoru za Media servis o tome kako će zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, optuženiku u aferi Agram, kojem je pjevala na rođendanu, ako bude osuđen, u što ne vjeruje, u zatvor nositi kolače.

Osim pobrojanog, kao gaf svakako valja izdvojiti to da se na društvenim mrežama reklamirala kako u uniformi paradira ispred Hrvatske vojske.

Milanović od Špičkovine do Prnjavora

Zoran Milanović, predsjednički kandidat SDP-a, za kojeg su mnogi analitičari ustvrdili da je njegov karakter njegov najveći protivnik, ponovno je, kao i 2013. godine, odlučio uvrijediti stanovnike jednog mjesta.

Prije šest godina, podsjetimo, kazao je kako nas Finskom ratu sada uče stručnjaci iz Špičkovine ili Vukovine, a prije koji dan odlučio je proširiti granice uvrede na susjednu BiH.

Tako je kazao da kontakti koje je ostvario tijekom života mogu biti vrlo korisni Hrvatskoj.

'To nemaju drugi kandidati, Kolinda i Škoro mogu ići savjetovati u Prnjavor', ustvrdio je Milanović.

Zasmetalo mu je i to što predsjednica u kampanju ide autobusom, a zaboravio je da je prije pet godina isto tako Hrvatsku obilazio Ivo Josipović, s kojim se i slikao ispred autobusa kod zagrebačkog HNK.

'Neobazrivo je, bezobzirno, ružno, nema opravdanja za to. Natrpati pol' HDZ-a u autobus i začepiti sve zagorske arterije', kazao je Milanović.

  • +5
Miroslav Škoro na sesvetskom sajmu Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Škoro: NDH nije bila samo fašistička tvorevina

Za Miroslava Škoru NDH nije bila samo fašistička tvorevina.

'Povijesne činjenice kažu da je bila. Ali nije bila samo to', kazao je Škoro.

Na tržnici u Sesvetama istaknuo je da narod ima mogućnost na izborima preuzeti vlast, zaboravljajući pritom da je narod vlast i predsjednika i do sada izabirao.

'Imamo politiku kontinuiteta, imamo politiku sanitarnog kordona između predsjednika Republike i naroda i imamo mogućnost da narod preuzme vlast. Mislim da će narod odabrati ovu treću opciju - to sam ja', poručio je sa sesvetske tržnice.

Anto Đapić (Desno) poručio je da 'onaj tko je 1991. bio vojni obveznik, a nije se stavio na raspolaganje, ne može biti vrhovni zapovjednik'.

Gostujući na N1 televiziji, dometnuo je da je 'antifašizam izmišljotina'.

Mislav Kolakušić, koji je u kampanji potrošio, prema prijavi, svega 12 kuna, i to na bankarske transakcije, poručio je da 'ne želi ni jedan glas građana koji nisu informirani o njegovom programu jer su promjene za koje se zalaže teške, a znače manje zaposlenih u državnim službama, ali i više plaće'.

Katarina Peović (Radnička fronta) izašla je pred građane s utopističkom idejom demokratskog socijalizama 21. stoljeća.

'Radi se o ideji u kojoj je društveno vlasništvo u rukama svih, a proizvodnja se ne odvija u korist bogatih elita, već narodne većine', kaže Peović.

Ako je to bila utopija, onda je ideja Nedjeljka Babića iz izbornog projekta '4x400' utopijski populizam.

Njegov projekt, podsjetimo, počiva na privlačenju 400 milijardi kuna novih investicija u Hrvatsku, povrat 400 milijardi kuna iznesenih iz Hrvatske, otvaranje 400.000 novih radnih mjesta te povrat 400.000 iseljenih Hrvata u domovinu.