UKIDA SE ZABRANA

Nasljednici britanske krune moći će ženiti katolike

09.01.2013 u 12:01

Bionic
Reading

Službeni London konačno planira ukinuti zabranu da se nasljednici trona Ujedinjenog Kraljevstva ne smiju ženiti s katolicima

Zamjenik premijera Nick Clegg iznio je planove zastupnicima u Parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva o izmjeni prava nasljeđivanja britanskog trona. Odmah je opovrgnuo strahove da bi najavljeno ukidanje zabrane, koje će omogućiti katolicima da se žene s nasljednicima britanske krune, moglo ugroziti neovisnost Anglikanske crkve, piše Telegraph.

Pravo nasljeđivanja će se mijenjati kako bi se osiguralo da prvorođena kći vojvode od Cambridgea, princa Williama, postane kraljica, čak i ako bude imala mlađeg brata. Clegg je također morao promjene uznemirenom princu Charlesu objasniti na sastanku u četiri oka.
Pojedini stručnjaci smatraju da bi predloženo ukidanje zabrane nasljednicima da se vjenčaju s katolicima moglo ugroziti neovisnost Anglikanske crkve.

Zabrana je uvedena kako bi se izbjegla situacija u kojoj bi supružnik katoličke vjeroispovijesti i monarh odgojili nasljednika Ujedinjenog Kraljevstva i Anglikanske crkve u duhu katoličke vjere. Budući da je monarh također i poglavar Anglikanske crkve, katolički vladar bi, smatraju analitičari, povećao mogućnost da poništi povijesni razlaz kralja Henrika VIII. s Rimom, jedan od središnjih događaja britanske povijesti.

Clegg je umirio zastupnike u Parlamentu uvjerivši ih da prijedlog, ako bude usvojen, neće ni na koji način promijeniti utvrđeni status Crkve ili status monarha kao poglavara Crkve.
Clegg je naglasio da je ova diskriminacijska zabrana ostavština iz ranog 18. stoljeća, koja je uvedena kao odgovor na aktivnosti francuskog kralja Luja XIV. 'i jednostavno nije potrebna u Britaniji 21. stoljeća'.