VELIKI BRAT

Našli bjegunca pomoću World of Warcrafta

11.01.2010 u 11:00

Bionic
Reading

Duga ruka pravde morala je posegnuti u virtualni svijet čarobnjaka i vještica da bi uhvatila bjegunca koji joj je izmicao nekoliko mjeseci

Nakon što ga netragom nestao, Alfred Hightower je nastavio s uobičajenim životnim navikama, uključujući igranje World of Warcrafta koje ga je na koncu i odao. Hightowera je čekalo suđenje zbog preprodaje droge, no prije sedam mjeseci odselio se u Kanadu i izgubio mu se svaki trag. Zamjenik šerifa Matt Roberson, kojem je dodijeljen zadatak da ga uhiti, dobio je informaciju da je bjegunac igrao neku 'wizards and warcraft' mrežnu igru, a s obzirom na to da je Roberson i sam igrao World of Warcraft, za pomoć je zamolio autore spomenutog MMO-a, tvrtku Blizzard.

Potonji su s lakoćom locirali Hightowera i dali njegovu IP adresu Robersonu koji je pomoću Google Mapsa našao bjegunčevu točnu adresu i kontaktirao s policijom u Kanadi. Ostalo je bilo rutinski posao, a Hightower je u četvrtak deportiran u SAD, gdje ga očekuje suđenje i moguća kazna od čak 10 godina zatvora. Mislite da ste sigurni iza nadimaka Cole, Music, Miserere, Shada, Brejn ili DedaSeljo? E pa niste.

 

E sad, premda sigurno ne podržavamo izvođenje bilo kakvih kriminalnih dijela, vizija Orwellovog Velikog brata definitivno se ostvaruje. Realni i virtualni život sve su povezaniji, a dok si za koje desetljeće gurnemo nekakvu žicu u mozak i totalno se stopimo s računalom, više nećemo znati gdje smo. Alfred Hightower je sasvim očito kreten. Što si je čovjek umislio? Da nakon kriminala može nastaviti sa svim svojim uobičajenim poslovima i hobijima umjesto da spusti glavu i drži se ispod policijskog radara? S druge strane, sigurno smo da bi se na svijetu moglo iskopati još mnogo ovakvih Alfreda.

 

Naime, pomisao da bi jedna igra mogla biti odgovorna za raksrinkavanje kriminalaca, još nam nije sasvim legla u kolektivnu svijest. Ali iz ovog primjera vidimo da je doba nevinosti zauvijek nestalo. Igre više nisu samo igre, već funkcionalni alternativni svjetovi koji, eto, obavljaju i funkciju lovljenja lopova. Još jednom, to je sasvim u redu jer crime doesn't pay! Ali neće biti u redu kada igre drugima počnu odavati naše seksualne preferencije te svu silu privatnih podataka poput onoga imamo li na stražnjici osip ili ne. Stoga oprezno s podacima! Na internetu i u online igrama dijelite samo one informacije za koje baš želite da drugi znaju. Sve ostalo skrivajte i budite oprezni. Ili jednostavni iščupajte žicu!

 

 

 

Zabavite se uz plesne korake WOW likova. Sve su animacije originalne i preuzete iz same igre!