SARKOZY BIJESNI

'Nasilje je skandalozno'

21.10.2010 u 18:47

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy u četvrtak je 'skandaloznim' ocijenio nasilje koje je popratilo prosvjede protiv mirovinske reforme, optuživši štrajkaše koji blokiraju skladišta goriva da su cijelu zemlju 'uzeli za taoca'

Nasilje je osobito bilo izraženo prilikom prosvjeda srednjoškolaca u Lyonu, u kojem su nasilnici pljačkali trgovine i palili vozila. 'Vidio sam jučerašnje snimke iz Lyona, to je skandalozno. Neće nasilnici imati zadnju riječ u jednoj demokratskoj zemlji, u jednoj republici', izjavio je Sarkozy tijekom obilaska središta zemlje.

Na širem području Lyona, po policijskim izvještajima, u srijedu je uhićeno 35, a u utorak 85 osoba, dok je, po podacima francuskog ministra unutarnjih poslova Bricea Hortefeuxa od 12. listopada u cijeloj zemlji privedeno 1900 osoba.

'To je nedopustivo. Pronaći ćemo ih, pritvoriti i kazniti - i one u Lyonu i drugdje - bez iznimke. U našoj demokratskoj zemlji ima mnogo načina da se netko izrazi, ali najodvratnije i najprizemnije nasilje je nedopustivo', ustvrdio je.

Izražavajući se dosad najtvrđim rječnikom od početka prosvjeda, francuski predsjednik je osudio i štrajkove i blokade koje ugrožavaju normalno funkcioniranje zemlje.'Kad se za taoce uzme gospodarstvo, tvornice i svakodnevni život Francuza, uništavaju se radna mjesta. Građevinska tvrtka koja ostane bez materijala, koja ne može ništa dopremiti, propast će', rekao je Sarkozy.

'Ne možemo biti jedina zemlja na svijetu u kojoj, zbog neke reforme, manjina želi blokirati sve druge. To nije moguće, to nije demokracija', kazao je. Francuski predsjednik ne namjerava ustuknuti pred prosvjedima i štrajkovima i želi dovršiti projekt mirovinske reforme.

'Ja neću biti taj koji će mladima ostaviti akumulirani dug mojeg naraštaja, koji neće imati hrabrosti reći istinu i provesti reforme koje su nužne', naglasio je. Francuska je u međuvremenu i dalje suočena s velikom opasnošću od paralize prometa zbog utjecaja prosvjeda na energetski sektor. Četrnaest skladišta goriva u zemlji je i dalje blokirano, u akcijama koje su postale glavno sredstvo pritiska protiv reforme. Čim policija makne barikade do spremišta, prosvjednici postave nove.

U utorak i srijedu je Francuska bila primorana uvesti velike količine električne energije zbog velikih manjaka u proizvodnji koje su uzrokovali štrajkaši i zbog toga što su mnoge nuklearne elektrane zatvorene zbog održavanja.

Čelnici francuskih sindikata sastat će se danas popodne kako bi donijeli odluke o budućim prosvjedima i štrajkovima protiv mirovinske reforme, koji bi se mogli održati već u utorak ili četvrtak, dok istodobno vlasti i dalje deblokiraju skladišta nafte, a senatski se zastupnici pripremaju za glasovanje o predloženoj reformi.

Po nekim izvorima, vlada pokušava što je moguće više ubrzati donošenje odluke u Senatu, pa bi se glasovanje o spornom prijedlogu mirovinske reforme moglo dogoditi već i u petak.