INA I CROSCO

'Naši radnici nisu iskazali želju za napuštanjem Sirije'

28.11.2011 u 10:21

Bionic
Reading

Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija već dulje vrijeme na svojoj internetskoj stranici drži preporuku da se ne putuje u Siriju zbog pogoršanja sigurnosnog stanja. Unatoč tome što je situacija u Siriji kritična i što je američko veleposlanstvo u Damasku pozvalo sve svoje državljane da odmah napuste zemlju, dok još ima komercijalnih letova, jer vjeruju da Sirija tone u građanski rat te da su stoga stranci u opasnosti, 120 radnika Ine i Crosca ostaje na svojim radnim mjestima jer se, kako kažu iz Ine i INAŠ-a, nalaze 'na lokacijama koje nisu izravno ugrožene sukobima'

Na naš upit Ina je odgovorila da ukupno 120 radnika Ine i Crosca radi 'na lokacijama koje nisu izravno ugrožene sukobima' te da 'kontinuirano, na dnevnoj bazi, prate razvoj događaja i da će sukladno tome poduzeti određene korake'.

Iz Ine napominju da imaju izrađen kompleksan sveobuhvatni plan za izvanredne situacije koji se sastoji od niza koraka i mjera, a od kojih je jedan evakuacija radnika.

'Tako smo se pripremili i za različite scenarije razvoja situacije s obzirom da nam je sigurnost našeg osoblja na prvom mjestu', poručuju iz Ine.

Maja Rilović
, predsjednica INAŠ-a, Sindikata radnika Ine i društava Ine, rekla je za tportal da prate događanja vezana uz stanje u Siriji te da su u kontaktu s odgovornim osobama u Ini.

'Informirani smo da Ina na dnevnoj bazi ima kontakte s Ministarstvom vanjskih poslova i europskih integracija RH te je u stanju pripravnosti, da se radnici iz Ine i Crosca nalaze na nenaseljenim lokacijama (u pustinji), koje su udaljene od mjesta sukoba, da je dio radnika vraćen u Hrvatsku te da se u Siriji trenutno nalaze radnici koji obavljaju nužne poslove za održavanje. Također smo informirani o pripremljenom planu za hitnu evakuaciju naših radnika ukoliko MVPEI procijeni stanje kritičnim', dodala je Rilović.

Rilović je naglasila da im se radnici zasad nisu obratili za pomoć niti su iskazali želju za napuštanjem Sirije iako su kontaktirali s nekima od njih.

'Ukoliko nam se s takvim zahtjevom obrati ijedan radnik, trenutno ćemo tražiti da svi naši radnici, bez obzira na druge procjene, odmah napuste Siriju prema pripremljenom planu za hitnu evakuaciju', rekla je Rilović.